Internațional

VIDEO. Jurnalistul Andrzej Poczobut, un reprezentant al minorităţii poloneze în Belarus, judecat cu uşile închise la Grodno, un oraş care a făcut parte din Polonia în perioada 1019-1939, după ce a îndeamnat la impunerea unor sancţiuni internaţionale Minskului

Procesul – cu uşile închise – al jurnalistului belarus Andrzej Poczobut, un reprezentant al minorităţii poloneze, a început luni, 16 ianuarie, în Belarus, în toiul unei reprimări a criticilor preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko şi unor tensiuni între Minsk şi Varşovia, relatează AFP și News.ro.

Însărcinatul cu afaceri ai diplomaţiei poloneze la Minsk, Marcin Wojciechowski, declară că acest proces a început la Grodno, în vestul Belarusului, un oraş care a făcut parte din Polonia în perioada 1019-1939 -, în care trăieşte o importantă minoritate poloneză, considerat un bastion al opoziţiei belaruse.

ÎNDEMN LA SANCŢIUNI

Andrzej Poczobut, în vârstă de 49 de ani, este judecat din cauză că a îndemnat la impunerea unor sancţiuni internaţionale Belarusului şi ”incitare la ură”.

Acesta riscă 12 ani de închisoare.

Un corespondent în Belarus al reputei publicaţii poloneze Gazeta Wyborcza şi un activist al drepturilor omului ale minorităţii poloneze în Belarus, el a fost arestat în martie 2021.

Însărcinatul cu afaceri al diplomaţiei poloneze la Minsk declară că nu a fost autorizat, luni, să intre în sala de şedinţe şi că procesul a început după aceea cu uşile închise.

Adjunctul ministrului polonez de Externe Piotr Wawrzyk a îndemnat luni, la postul public de radio, la eliberarea jurnalistului, apreciind că ”acuzaţiile care-l vizează n-au nicio legătură cu realitatea”.

”Poczobut nu s-a suspus. (Autorităţile belaruse) i-au oferit libertatea dacă pleacă din ţară, dar a refuzat”, subliniază, la rândul său, într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Asociaţiei Belaruse a Jurnaliştilor, Boris Goretski.

OPOZIŢIE FAŢĂ DE RĂZBOIUL RUS DIN UCRAINA

Relaţiile Varşoviei cu Minskul s-au tensionat în ultimii ani.

Numeroşi opozanţi belaruşi au obţinut azil politic în Polonia, de unde continuă să militeze în mod activ.

Cele două ţări au poziţii opuse în Războiul rus din Ucraina. Minskul susţine Moscova în ofensiva sa militară, iar varşovia este unul dintre marii aliaţi ai Kievului.

Acest proces se înscrie într-o atmosferă de reprimare permanentă în belarus.

În urma alegerilor prezidenţiale contestate din august 2020, regimul Lukaşenko a reprimat manifestaţii istorice ale opoziţiei, prin arestări în masă, exiluri forţate şi încarcerea unor activişti şi jurnalişti.

Potrivit centrului belarus Viasna de apărarea drepturilor omului, în Belarus există  în prezent peste 1.400 de deţinuţi politici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *