CSI / RusiaInternațional

VIDEO. Kim Jong Un a supervizat alături de Șoigu o paradă militară la care Phenianul şi-a etalat noile rachete şi drone

Kim Jong Un a supervizat o paradă militară la Phenian, la care regimul nord-coreean şi-a etalat noile drone de atac şi rachete balistice intercontinentale cu capacitate nucleară, cu ocazia împlinirii a 70 ani de la armistiţiul care a pus capăt Războiului Coreei (1950-1953), paradă la care au asistat delegaţiile chineză şi rusă, relatează vineri AFP şi Reuters, citând agenţia de stat nord-coreeană, potrivit G4media.

„Avioane de recunoaştere strategice fără pilot şi drone de atac multifuncţionale, nou dezvoltate şi produse au zburat în timpul demonstraţiei, rotindu-se deasupra pieţei” Kim Ir Sen, a indicat agenţia de presă de stat Korean Central News Agency.

Potrivit KCNA, au fost prezentate cele mai noi modele de rachete balistice intercontinentale (ICBM) nord-coreene, Hwasong-17 şi Hwasong-18, care au o rază de acţiune care le-ar permite să atingă orice ţintă de pe teritoriul SUA. Hwasong-18 este o rachetă cu combustibil solid, testată în aprilie şi iulie anul acesta.

Această paradă a avut loc joi seara pentru a marca cea de-a 70-a aniversare de la încheierea armistiţiului ce a pus capăt luptelor în Războiul Coreei, celebrată drept „Ziua Victoriei” în Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană-RPDC).

De la războiul din 1950-1953, care s-a încheiat doar printr-un armistiţiu, în absenţa unui tratat de pace, cele două Corei sunt oficial şi astăzi în război.

Fotografiile publicate de agenţia de presă KCNA îl arată pe Kim Jong-un însoţit de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi de un înalt reprezentant al Partidului Comunist chinez, Li Hongzhong, cu care discută. Cei trei par să zâmbească şi să-i salute pe soldaţii nord-coreeni care defilează.

Vizita delegaţiilor chineză şi rusă este prima de acest fel de la începutul pandemiei de COVID-19.

Prezenţa celor două delegaţii subliniază contrastul cu poziţia de odinioară a Beijingului şi Moscovei, când obişnuiau să se abţină de la orice demers care le-ar fi putut asocia cu dezvoltarea arsenalului strategic al Phenianului.

China şi Rusia sunt membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, care a adoptat în 2006 sancţiuni împotriva Coreei de Nord pentru programele balistic şi nuclear ale Phenianului. Cu toate acestea, ele sunt în favoarea unei relaxări a acestor sancţiuni, opunându-se înăspririi sancţiunilor cerute de SUA.

Kim a „transmis un călduros salut de luptă” în timpul paradei, dar nu a ţinut un discurs, potrivit informaţiilor KCNA.

În schimb, ministrul nord-coreean al apărării, Kang Sun-nam, a acuzat SUA şi aliaţii lor de exacerbarea tensiunilor din regiune într-un discurs susţinut la defilare.

Imaginile din satelit confirmă că Phenianul a organizat o paradă militară de amploare pentru aniversarea de joi.

Potrivit lui Yangmo Ku, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Norwich din SUA, parada este un motor important de „promovare a legitimităţii puterii lui Kim Jong Un şi a unităţii interne în această perioadă dificilă din punct de vedere economic”, notează AFP.

Dar în acest an, prin prezenţa unor invitaţi de rang înalt din Rusia şi China, Phenianul pare să încerce „să trimită un semnal SUA şi aliaţilor lor că, datorită legăturilor întărite cu Rusia şi China, Coreea de Nord este pregătită din punct de vedere militar să facă faţă ameninţărilor strategice din partea duşmanilor săi”.

„Toate aceste evenimente indică apariţia unui nou Război rece în jurul Peninsulei Coreene”, adaugă expertul citat de AFP, care lansează un apel către Washington, Seul şi Tokyo să ia măsuri pentru a atenua tensiunile în creştere în peninsulă.

Kim Jong-un a prezidat apoi o recepţie şi a luat cina cu ministrul rus Serghei Şoigu, cu care a discutat despre securitatea strategică şi cooperarea în domeniul apărării, potrivit KCNA. Cu această ocazie, liderul nord-coreean a exprimat solidaritatea Phenianului cu poporul şi armata Rusiei, în timp ce ministrul rus al apărării a adus un elogiu armatei nord-coreene, pe care a numit-o cea mai puternică din lume, în afirmaţiile difuzate de agenţia de presă de stat a Coreei de Nord.

Într-o întâlnire separată, Serghei Şoigu i-a citit liderului nord-coreean un mesaj de felicitare din partea preşedintelui Vladimir Putin, a precizat KCNA, fără a oferi detalii despre conţinutul acestuia.

Această a doua întâlnire, de joi, între Kim Jon Un şi Serghei Şoigu a avut loc la sediul Partidului Muncitorilor din Phenian, pentru a discuta „probleme importante de interes reciproc”, după cum a relatat vineri KCNA, fără a dezvălui mai multe detalii. Kim şi Şoigu se întâlniseră şi miercuri, când au vizitat o expoziţie de arme nord-coreene, potrivit EFE.

Coreea de Nord a fost una dintre puţinele ţări care şi-a subliniat în mod public sprijinul pentru invazia Rusiei în Ucraina, iar Occidentul a acuzat în mod repetat Phenianul că furnizează în secret şi în mod ilegal articole militare Moscovei.

În timp ce SUA au acuzat în trecut Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei pentru ofensiva acesteia în Ucraina, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a declarat că Washingtonul este „incredibil de îngrijorat” de legăturile dintre Phenian şi Moscova.

Coreea de Nord şi Rusia neagă orice fel de tranzacţii cu armament, deşi circulă informaţii că Phenianul ar fi furnizat Moscovei proiectile şi rachete de la începutul invaziei.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că toate ţările membre ale Consiliului de Securitate împărtăşesc aceeaşi responsabilitate de a face să fie respectate rezoluţiile Consiliului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *