ActualitateMoldova

VIDEO/ Krasnoselski este îngrijorat că NATO ar putea livra echipament militar în R. Moldova. „Trebuie să ne gândim la dezarmare”

Așa numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, se arată îngrijorat că NATO ar putea livra echipament militar în Republica Moldova. Astfel de declarație a fost făcută la un post de televiziune din stânga Nistrului, iar oficialul din regiunea transnitreană a menționat prin intermediul dezarmării se vor crea „garanții pentru a menține pacea”.

Afirmațiile au fost făcute în contextul în care șefa diplomației britanice spunea anterior că statele NATO ar trebui să ofere suport Republicii Moldova în domeniul apărării. Conform lui Krasnoselski, asemenea discuții „nu inspiră optimism”.

„Discuțiile despre înarmarea unui stat vecin nu inspiră optimism în ceea ce privește pacea în regiune. În opinia mea, ar trebui să ne gândim nu la înarmare, ci la dezarmare, la anumite garanții pentru menținerea păcii”, a spus liderul separatist.

Acesta oferit drept exemplu războiul care s-a produs în 2008 în Georgia, menționând că  motivul conflictului militar a fost faptul că ex-președintele Mihail Saakașvili a recurs la asemenea pas.

Sâmbătă, ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că ar vrea „să vădă Moldova echipată la standardele NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”. Drept urmare, șeful adjunct al diplomației ruse, Andrei Rudenko, se declara surprins „nu atât de declarațiile Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului”, punctând că la Kremlin se vor monitoriza reacțiile Chișinăului la aceste declarații. În același timp, MAEIE de la Chișinău a conchis că „cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a țării noastre de toți actorii vizați”.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Satfrumos asta nu stie ca neutralitatea se obtine prin inarmare ? Parca era si un dicton: Ne pregatim de razboi ca sa fie pace .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *