Internațional

VIDEO. Macron își menține poziția cu privire la ”garanțiile” de securitate care ar trebui acordate Rusiei

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron şi-a menţinut marţi, 20 decembrie, poziţia cu privire la ”garanţiile” de securitate care ar trebui acordate Rusiei dacă vor avea loc discuţii de pace la sfârşitul războiului din Ucraina, transmite AFP și Agerpres.

De asemenea, liderul francez este acuzat în mod regulat de unii dintre aliaţii săi est-europeni că acordă o prea mare importanţă eventualelor aşteptări ale Moscovei de la o viitoare reglementare a conflictului.

”Ziua păcii va implica discuţii. În primul rând privind garanţii pentru Ucraina, pentru integritatea sa teritorială, pentru securitatea sa pe termen lung. Dar şi pentru Rusia, ca parte ce va fi la un tratat de armistiţiu şi de pace”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu înregistrat luni şi difuzat marţi seara de canalele TF1 şi LCI.

”Oricine îmi reproşează că mă aplec asupra unui astfel de subiect să îmi explice ce propune”, a adăugat preşedintele francez.”Ceea ce propun oamenii care refuză să pregătească acest lucru şi să lucreze la el este un război integral, care va implica întreg continentul”, a avertizat Macron, adăugând că, în mod evident, este împotriva acestei variante.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Franței şi-a atras critici din partea Ucrainei şi a unor ţări est-europene, fiind acuzat de unii că este prea îngăduitor sau prea deschis faţă de Moscova.

”Cineva vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi criminal?”, a scris pe Twitter secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, potrivit sursei citate.

De asemenea, declaraţiile preşedintelui francez au fost criticate şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Ieşirea din conflictul ucrainean se va face prin oferirea de ”garanţii de securitate a Ucrainei”, a declarat acesta, adăugând că ”pentru Rusia, despre asta vom vorbi mai târziu”.

Dând asigurări că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski nu i-a împărtăşit niciodată propria nemulţumire pe acest subiect sau pe cea a miniştrilor săi, preşedintele francez a mai adăugat că ”nu facem singuri un tratat de pace” şi că o ”pace durabilă implică în jurul mesei părţile interesate şi, prin urmare, Rusia”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *