(Video) Milioane de lei “spălaţi” de firme fantomă
"Schema era următoarea: Companiile vând mărfuri fără contabilizarea acestora. Ulterior, aceste companii perfectează documente contabile fictive, precum că mărfurile au fost livrate către beneficiari. Beneficiarii, la rândul lor, achită costul acestor livrări prin transfer bancar, iar lichefiatorii restituie beneficiarilor aceste transferuri bancare, utilizînd numerarul „negru” obţinut în urma vînzărilor ilicite, reţinând pentru aceasta comisionul de lichefiere (de la 1 până la 2%). Ulterior, beneficiarii vând mărfurile procurate fictiv de la lichefiatori firmelor delicvente şi primesc mărfuri şi servicii de care au nevoie. Costul „serviciilor” delicvenţilor este de la 3% până la 6%, în funcţie de tipul de marfă şi numărul intermediarilor utilizaţi la camuflarea operaţiunii", a spus Vitalie Briceag. "În această schemă un rol decisiv îl au delicvenţii, care „materializează” mărfurile şi serviciile necesare, cu TVA inclus. Pe parcursul investigaţiilor s-a constatat că gruparea dată, utilizând doar o singură companie delicventă, timp de 2 luni (decembrie 2010 – ianuarie 2011) au „materializat” mărfuri şi servicii în sumă de peste 400 mln. lei, cauzînd un prejudiciu bugetului de stat în mărime de peste 64 mln. lei".
Potrivit şefului Direcţiei investigare a fraudelor, ieri, a fost reţinut în flagrant delict un bărbat, în vârstă de 46 de ani în momentul convertirii sumei de circa 1,2 mln. lei. În cadrul a 18 percheziţii simultane, au fost ridicaţi bani în numerar în sumă de peste 1,3 mln. lei, iar din oficiile firmelor şi în automobilele figuranţilor au fost ridicate circa 30 calculatoare în care se păstrează informații contabile privind toate operațiunile frauduloase efectuate; documente contabile, ambalate în 29 saci, cu o greutate de peste 700 kg; ştampilele a peste 30 companii, dintre care 14 sunt firme delicvente; circa 450 ștampile în formă electronică a multor companii delicvente, off-shore, precum ministere și departamente de stat, inclusiv a Ministerului de Finanțe și a Inspectoratului Fiscal al municipiului Chișinău, care erau folosite la perfectarea documentelor contabile frauduloase. "Tot ieri, au fost reţinuţi încă 11 presupuşi membri ai grupării", a adăugat V. Briceag.
"Preţul oricărui produs sau serviciu este format din 2 componente – sinecostul şi taxele. Deoarece sinecostul oricărui produs este deja format şi practic nu este influenţabil, beneficii mai mari pot fi obţinute doar din contul neachitării sau diminuării taxelor fiscale. În aşa mod, o companie X, pentru a obţine maxime beneficii din activităţile sale, urmează să nu achite taxele fiscale. Acest obiectiv, de regulă, poate fi atins doar procurând materia primă fără contabilizare (de la piaţă, importate sau produse ilicit) şi antrenând forţe de muncă neoficiale. Urmează două etape:
I etapă – obţinerea numerarului. Pentru obţinerea numerarului, compania X efectuiază procurări fictive de la o companie Y, care dispune de numerar necontabilizat. Costul acestor procurări compania X le achită prin transfer, iar compania Y, la rândul său, obţinând pe cont acest transfer, îi restituie banii minus comisionul de 1-2%.
II etapă – legalizarea activităţilor efectuate „la negru”. Pentru aceasta compania X reflectă în contabilitate, precum că materia primă şi serviciile efectuate de ea „la negru”, au fost procurate de la o companie Z (delicventă), la preţurile necesare, cu toate taxele fiscale deja incluse. Pentru aceste procurări compania X oferă companiei Z mărfurile procurate fictiv de la compania Y. Ca urmare, la procurarea mărfurilor nu se achită TVA, iar la procurarea serviciilor (unde este antrenată forţă de muncă vie), nu se achită impozitele şi taxele fiscale obligatorii din salarizare (fondul social 29%, impozitul pe venit circa 18%)" a explicat V. Briceag.
Procuratura Generală a pornit cauze penale în baza art. 243 şi 244, Cod penal al RM "Spălare de bani şi evaziune fiscală" în proporţi deosebit de mari. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă mai mult de 10 ani închisoare.
Şeful Direcţiei investigare a fraudelor nu a dat numele firmelor implicate în această schemă.
Sursa Video: MAI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!