Externe

VIDEO. Ofițer rus, nevoit să intre pe geamul unui bloc de locuințe pentru a livra ordinele de încorporare rezidenților

O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins cum un ofițer de recrutare rus intră pe fereastra unui bloc de locuințe pentru a livra ordinele de încorporare rezidenților.

Filmarea a fost realizată de o cameră de supraveghere montată în casa scării, și a surprins cum ofițerul a intrat pe geam, le-a deschis ușa celorlalți militari de la biroul de recrutare cărora pare să le explice isprava sa înainte de a se îndrepta spre apartamente pentru a livra ordinele de încorporare, transmite Hotnews.

Ministerul rus al Apărării a explicat în urmă cu o zi că ordinele de încorporare pot fi livrate doar în persoană și pe bază de semnătură, după ce pe rețelele de socializare au apărut informații că unii recruți sunt somați de birourile de registratură și înrolare prin SMS sau apeluri telefonice.

Decretarea mobilizării parțiale de către Putin pe 21 septembrie a declanșat un veritabil exod din Rusia, sute de mii de locuitori ai țării trecând granițele țării înspre statele vecine pentru a evita încorporarea în forțele armate.

Președintele Dumei de Stat, și prietenul devotat al lui Putin, Viaceslav Volodin a vorbit despre situație în urmă cu o zi, anunțând că autoritățile întocmesc liste cu cei care pleacă din țară și că aceștia riscă să le fie confiscate mașinile pe care le-au abandonat la punctele de trecere are frontierei.

Rușii fug în țările vecine pentru a scăpa de recrutare

Una dintre țările spre care rușii s-au îndreptat în număr mare este Georgia, țară în care pot rămâne timp de 360 de zile însă multora li se refuză intrarea. În Kazahstan, o altă destinație favorită, ei pot rămâne doar pentru 30 de zile sau 60, în caz că se înregistrează.

Unii s-au îndreptat și spre granițele cu statele membre ale Uniunii Europene, chiar dacă blocul comunitar a îngreunat procedura de obținere a vizelor de către aceștia încă de la sfârșitul lunii august.

În cursul acestei săptămâni, jurnaliștii de investigație de la Meduza au scris mai devreme că Kremlinul intenționează să închidă granițele pentru bărbații cu vârste de mobilizare însă că acest lucru se va întâmpla doar după finalizarea referendumurilor de anexare din teritoriile ucrainene ocupate.

Vă amintim că miercuri, 28 septembrie, autoritățile de ocupație instalate de ruși au anunțat rezultatele finale ale referendumurilor dar cel puțin deocamdată autoritățile de la Moscova nu au făcut vreun anunț privind închiderea granițelor.

Marți, ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat remis presei că nu intenționează să ceară extrădarea rușilor care au fugit în străinătate pentru a evita încorporarea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *