Actualitate

VIDEO/ Opoziția a fost făcută praf! Sergiu Litvinenco din plen: ,,Moțiunea este un terci, un amestec de minciuni și falsuri” pe care le promovează la posturile tv afiliate

Primul lucru ce a făcut ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a subliniat că examinarea moțiunii simple a fost acceptată pentru că asta înseamnă o „democrație veritabilă”. Acesta a mai spus că îi este greu să facă o listă de răspunsuri pentru opoziție, pentru că „moțiunea este un terci, un amestec de minciuni și falsuri” pe care le tot promovează la posturile tv afiliate.

 
„Manipulați cu semiadevăruri și prezentați opiniile dvs. care sunt niște falsuri, iar acolo unde nu puteți inventa nimic plauzibil, dați frâu fanteziilor. Sintagmele „stat capturat”, „control politic”, „jos mafia” sună mai mult ridicol decât ofenstator. Le amintesc acestor politicieni că au cochetat cu toți oligarhii în schimbul banilor din „kuliok” (n.r. pungă). Apropo, nu-l văd în sală pe Igor Dodon, el doar încă mai este deputat. Moțiunea este atât de slabă…”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Acesta s-a arătat foarte nemulțumit că a fost învinuit și că nu i-a reușit reforma justiției în două luni.

„Nu putem construi o justiție corectă cu o temelie pe rămășițele putrede ale sistemului pe l-ați lăsat, care v-a slujit și datorită căruia, unii se regăsesc acum în Parlament sau în alte locuri calde. Este imposibil în două luni să faci stat de drept, dar nu a fost imposibil să vă bag în panică”. „După ce ați dat jos Guvernul condus de Maia Sandu, v-ați pus un procuror ascultător care nu a avut curajul să vă întrebe de lucrurile pe care le-ați făcut, de avere, de casele de milioane. Clima și Doneva sunt în măsură să facă reforme? Nu vă este rușine… Mai ziceți că este un atac asupra sistemului de justiție independent. Este o justiție dependentă de politicieni și de grupuri de interese”, a mai adăugat acesta.

Totodată, a explicat că în elaborare la Minister ar fi tocmai 10 proiecte ce vizează justiția. Cât despre evaluarea externă, a adăugat că specialiștii sunt în discuții cu partenerii.

„Este straniu să aud de la voi, or voi ați renunțat la această reformă, când ați preluat în 2019 guvernarea. Ați aruncat-o, chiar dacă spuneați că o doriți, pentru că ați vrut o justiție obedientă. Evaluarea externă trebuie făcută atent, în consultare cu partenerii care ne ajută să respectăm standardele acceptate de Comisia de la Veneția și că nu există riscuri ca țara să fie condamnată la CtEDO. Ne-am înțeles cu partenerii că trebuie să ne grăbim, dar încet”. Cât despre Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat, a mai declarat că nu știe dacă este vinovat, dar nu i-a plăcut ce a făcut la Procuratura Generală fiind în conducere. Și aici a remarcat că-și exprimă „opinia de cetățean”.

„Mai bine-zis nu mi-a plăcut ce el nu a făcut. Nu a avut progrese pe dosare de rezonanță, cum ar fi „frauda bancară”, „aeroportul”, „Metalferos”, „Bahamas”, „Kuliokul”. Nu mi-a plăcut că a eliberat hoții pe bandă rulantă. Eliberarea lui Veaceslav Platon a fost ilegală. Nu-mi place cum a fost lăsat să fugă Andronachi și cum au rămas neatinse averile lui Plahotniuc, cum a fost spălat Botnari în dosarul „profesorilor turci”. Justiția a fost un teren de reglări de conturi între criminali”.

Într-un final, Sergiu Litvinenco a conchis cu faptul că Procuratura Generală a devenit un soi de protecție pentru criminali, dar noua guvernare își propune să facă o justiție echitabilă pentru populația Republicii Moldova.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *