VIDEO. Președintele SUA l-a primit pe trimisul Papei pentru pacea în Ucraina
Preşedintele SUA, Joe Biden a primit marţi, 18 iulie, un trimis al Vaticanului pentru a evoca invazia rusă a Ucrainei şi deportarea copiilor ucraineni, a indicat Casa Albă într-un comunicat, notează Agerpres.
The Vatican continues its efforts to bring peace to war-torn Ukraine, with Cardinal Matteo Zuppi visiting the U.S. capital today. Front and center of his conversation with President Biden: children. White House Correspondent @owentjensen reports. pic.twitter.com/QTzcPvZP7v
— EWTN News Nightly (@EWTNNewsNightly) July 18, 2023
Joe Biden şi cardinalul italian Matteo Zuppi, trimisul papei Francisc pentru pacea în Ucraina, au discutat despre eforturile Vaticanului pentru a oferi ”ajutor umanitar ca răspuns la suferinţele generalizate cauzate de continuarea agresiunii în Ucraina, precum şi despre angajamentul Vaticanului în favoarea întoarcerii copiilor ucraineni deportaţi cu forţa”, potrivit acestui text.
De asemenea, cardinalul a fost primit la Casa Albă ”la cererea papei Francisc”, a mai precizat executivul american.
Menționăm că vizita are ca scop promovarea păcii în Ucraina şi sprijinirea ”iniţiativelor umanitare pentru a uşura suferinţa oamenilor care au fost loviţi cel mai tare şi care sunt cei mai fragili, în special copiii”, se arată într-un comunicat.
De asemenea, în luna iunie 2023, Zuppi a vizitat Moscova, unde s-a întâlnit cu şeful influentei Biserici Ortodoxe din Rusia, Patriarhul Kiril, şi cu avocatul Rusiei pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, aceasta din urmă vizată de un mandat internaţional de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) în cazul copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.
La începutul lunii iunie, cardinalul Zuppi a vizitat Kievul şi s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kiev care s-a întâlnit cu Papa în luna mai, a cerut Vaticanului să susţină necondiţionat planul său de pace, care prevede restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, precum şi restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei aşa cum sunt ele recunoscute în dreptul internaţional.
Menţionarea în comunicatul Vaticanului a iniţiativelor umanitare şi a copiilor pare să fie o referire la cererea Kievului – şi la disponibilitatea Vaticanului – de a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni deportaţi. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale, potrivit sursei citate.
Totodată, Zuppi a declarat la începutul acestei luni că lucrează la un ”mecanism” care ar putea asigura întoarcerea copiilor.