Politică

VIDEO. Prim-ministrul Recean anunță: Peste 30 de miniștri de Externe vin pe 17 octombrie la Chișinău

Peste 30 de miniștri de Externe vin pe 17 octombrie la Chișinău, a anunțat prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unui briefing.

„Vreau să fac un anunț, este important pentru Republica Moldova, pentru fiecare cetățean. Această Platformă a fost inițiată pentru prietenii noștri, pentru a aduna toate țările din UE care sunt prietene și care au susțit că vor să ne sprijine în contextul crizei generate de războiul Rusiei în Ucraina”, potrivit Realitatea.md.

Anterior, președinta Maia Sandu anunța la o ședință cu diplomații moldoveni că la reuniune se va discuta despre sprijinul pe care urmează să îl primească Republica Moldova, în contextul necesităților pe care le avem acum.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova a fost creată, urmare a izbucnirii războiului din Ucraina, la inițiativa României, Germaniei și Franței. Aceasta își propune să ofere asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

Anterior, oficialii din cadrul Platformei s-au întrunit la Berlin, București și Paris. La întrevederile ministeriale se discută chestiuni referitoare la sprijin umanitar, gestionarea fluxurilor de refugiați, sprijinirea securității energetice a Republicii Moldova, lupta împotriva corupției,  managementul frontierelor, asistența financiară și reforme.

După reuniunea de la Paris, s-a anunțat ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, la cea de la Berlin – de circa 695 de milioane de euro, iar la cea de la București – de 600 de milioane de euro.


comentarii

  1. Nu mai, stirea este special facuta confuz. Stirea exacta ar fi fost asa: Romania incearca unirea RM cu Romania prin pomparea de multi bani in RM, cu scopul de a ridica nivelul de dezvoltare cat mai aproape de cel din Romania. Totodata moldovenii trebuie sa vada ca acesti bani le imbunatatesc viata, de aceea trebuie sa fie de acord cu aceasta unire. Este valabil si pt rusofoni, care si ei vor beneficia de pe urma sutelor de milioane de euro bagati in RM. Meritul este al lui Klaus Johannis, care, prin legaturile sale personale, a reusit sa convinga Germania si Franta sa bage si ele aceeasi suma de bani ca Romania. Daca ati observat, fiecare din cele trei state contribuie cu o suma egala (fiecare da cate o treime din bani). Maia Sandu are meritul ca a acceptat. Totodata acesti bani vin la pachet cu asistenta juridica pt schimbari in justitie si administratie. Daca ati mai observat, banii se duc si in domeniul militar (pt inzestrarea armatei cu tehnica noua si plata salariilor militarilor). De asemenea, Romania s-a angajat nerecunoscut in apararea de facto a teritoriului RM. Ati observat ca zilele acestea se desfasoara exercitii militare pe teritoriul RM, la care participa militari moldoveni, romani si americani. De asemenea Romania a preluat distributia retelei de gaze din RM. Nu stiu cum sta treaba cu reteaua de electricitate, dar probabil ca urmeaza si ea destul de repede. Deci, Romania, Germania si Franta au cazut de acord ca RM sa fie unita cu Romania fara a se anunta explicit acest fapt. Transnistrenii si gagauzii sa stea cuminti, caci banii vin si la ei si viata lor nu va diferi de cea de dinainte, dimpotriva, se va imbunatati. Numai ca vor trebui sa invete si limba romana.

  2. As fi curios ,daca s-ar face un sondaj in Romania,cati romani ar mai fi de acord cu unirea cu RM.Exista o mare probabilitate ca,rezultatele acestui sondaj sa socheze.Din pacate,din considerente politice de moment,un atare sondaj se lasa asteptat.La drept vorbind,o Moldova in componenta avand in componenta sa Transnistria si Gagauzia nu trebuie romanilor,carora le-ar aminti de defuncata si nefericita Regiune Autonoma Maghiara din Transilvania,formatiune vremelnica din timpul regimului comunist.
    Ideea de autonomie,pe criterii etnice ,asadar, ne sperie si ne repugna si chiar UE respinge o asemenea forma de structura teritoriala care ar scapa de sub autoritatea statului national.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *