Actualitate

VIDEO/ Proteste masive în Turcia, după ce a crescut prețurile la electricitate: „Erdogan, demisia!”

Protestele au avut loc în provinciile vestice Izmir și Mugla și în provinciile sud-estice Mardin, Agri și Diyarbakır. Autoritatea națională de reglementare a energiei din Turcia a anunțat creșterea, de la 1 ianuarie, a prețurilor la electricitate cu 50% pentru consumatorii casnici și cu peste 100% pentru consumatorii industriali.

În același timp, au crescut și prețurile la gaze, într-un moment în care Turcia se confruntă cu o inflație-record de 48,7 la sută. Unele alimente din Turcia au ajuns atât de scumpe, încât aproape nimeni nu și le mai poate permite.

În unele supermarketuri s-au montat sisteme antifurt la rafturile cu brânzeturi, cafea, ciocolată, ulei de floarea soarelui și chiar nuci. În orașul Bursa, proprietarii a 77 de cafenele, cluburi și restaurante au închis, în semn de protest, curentul între 9 și 10 seara și și-au servit clienții la lumina lumânărilor.

În provincia Mardin, demonstranții au strigat „Erdogan, demisia!” și „Jos guvernul!”. Unii protestatari chiar au fost reținuți de poliție.

Președintele turc Recep Erdogan a anunțat în decembrie că salariul minim din Trucai va crește cu 50% în 2022. Lira turcească s-a depreciat cu 37% față de dolari de la începutul lui septembrie 2021 și până în prezent.

Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *