CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Se retrag rușii din nordul Crimeei sau se regrupează pentru ofensiva ucraineană? Imagini surprinse din satelit

Imagini recente surprinse din satelit arată cum, comparativ cu luna februarie, trupele rusești din nordul peninsulei Crimeea au executat manevre, iar foarte multă tehnică militară a părăsit zona unde erau depozitate, transmite Hotnews.

Analistul Brady Africk, de la Foreign and Defense Policy Studies, American Enterprise Institute a compilat două seturi de imagini satelitare care arată mișcări de trupe în nordul Crimeei, în apropiere de localitatea Medvedivka.

Imaginile arată un depozit militar al armatei ruse, unde erau garate numeroase vehicule, blindate și elemente de tehnică militară. În imaginile satelitare din luna februarie sunt observate toate aceste elemente de tehnică militară garate în acel loc de depozitare.

În imagini mai recente, de la mijlocul lunii martie, același depozit apare mult golit – foarte multe elemente de tehnică militară părăsind locul respectiv.

Se retrag rușii sau își întăresc pozițiile în așteptarea contraofensivei ucrainene?

Imaginile care arată mișcările de trupe rusești au stârnit discuții și au ridicat semne de întrebare, dacă aceste manevre ar putea fi semnul unei retrageri tactice, astfel încât trupe și tehnică militară să nu fie prinse într-un eventual avans rapid al trupelor ucrainene.

Pe de altă parte, mișcările de tehnică militară ar putea sugera, de fapt, că rușii au redirecționat blindatele și tunurile către alte zone pentru a întări unele poziții în perspectiva unei ofensive ucrainene de care se vorbește din ce în ce mai des.

Ucraina crede că armata sa va fi la granița Crimeei în cinci sau șapte luni

Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei a declarat miercuri, 5 aprilie, pentru Radio Europa Liberă că forţele ucrainene vor fi „la uşa Crimeei” în „cinci până la şapte luni”.

Unii dintre aliaţii occidentali ai Ucrainei se tem însă că Putin ar putea recurge la arme nucleare tactice pentru a apăra peninsula, al cărei statut Kremlinul spune că nu este negociabil.

Crimeea se află sub ocupaţie rusă din februarie 2014 şi a fost anexată de Moscova în luna următoare, după un simulacru de referendum – o mişcare condamnată la nivel internaţional ca fiind o acaparare ilegală de teritoriu.

Ucraina este „pregătită” să discute cu Rusia despre Crimeea, dacă preconizata contraofensivă va avea succes

Kievul este dispus să discute cu Moscova despre viitorul Crimeii, dacă forţele sale ajung la graniţa peninsulei ocupate de Rusia, a declarat pentru „Financial Times” un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit News.ro.

Declaraţiile lui Andrii Sîbiha, adjunct al şefului de cabinet al lui Zelenski, reprezintă cea mai explicită declaraţie a interesului Ucrainei pentru negocieri de când Kievul a întrerupt discuţiile de pace cu Kremlinul, în aprilie anul trecut, menţionează Financial Times.

„Dacă vom reuşi să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă şi când ne vom afla la graniţa administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică, pentru a discuta această problemă”, a declarat Andrii Sîbiha, referindu-se la preconizata contraofensivă planificată de ceva timp de Kiev.

„Aceasta nu înseamnă că excludem calea eliberării (Crimeii) de către armata noastră”, a adăugat oficialul ucrainean.

Avetismentul Kievului înainte de iminenta contraofensivă

Kievul i-a îndemnat indirect pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zon în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene.

”Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile temporar ocupate fie să plece în ţări terţe, fie să se pregătească”, le-a transmis vicepremierul Irina Vereşciuk într-un mesaj pe Telegram, fără să ofere mai multe detalii.

Pe de altă parte, Statul Major ucrainean a anunţat marţi că avioane de luptă ruse şi ucrainene şi unităţi de artilerie au intrat în acţiune în estul ţării. Statul Major ucrainean nu a oferit detalii cu privire la locurile exacte al acestor lupte.

Partea ucraineană a comunicat de asemenea despre distrugerea a două sisteme ruseşti de război electronic, dar această informaţie nu a putut fi verificată dintr-o sursă independentă, notează DPA.

Contraofensiva ucraineană ar putea începe în săptămânile următoare, a declarat anterior Julianne Smith, reprezentanta permanentă a SUA la NATO, în timp ce ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a afirmat că aceasta ar putea începe în luna aprilie sau mai, potrivit UNIAN.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *