Justiție

VIDEO. Șeful unei întreprinderi de construcții din Chișinău, care s-a plâns că fostul procurorul Igor Popa i-a fabricat un dosar, chemat în instanţă pentru a i cere socoteală

Iurie Postică, directorul unei întreprinderi de construcţii din Chişinău, a fost citat în instanţă pentru a i se cere socoteală după ce s-a plâns pe fostul procuror general-ajunct, Igor Popa, că i-a fabricat un dosar penal pentru escrocherie, apoi i-a cerut bani pentru a-l scăpa de pedeapsă. Postică are statut de intervenient accesoriu, alături de procurorul anticorupţie Petru Iarmaliuc, în dosarul civil în care Igor Popa solicită de la stat despăgubiri de 200.000 de lei pentru că a fost cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită şi fals în acte publice, transmite Anticoruptie.md.

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, Iurie Postică a precizat că a semnat un contract cu un antreprenor din Chişinău privind construcşia unui bloc multietajat, lucrările urmând a fi finanţate de un investitor din Israel. Pentru că nu i-au fost transferaţi banii pentru lucrările efectuate, firma de construcţii nu a finisat blocul. „Era vorba de un litigiu civil. Probabil că antreprenorul se cunoştea bine cu Igor Popa, care a dirijat din umbră acest dosar, aflat în gestiunea procurorului Oleg Veretino din sectorul Ciocana. Mi sau cerut 350.000 de lei ca să scap de dosar”, ne-a declarat bărbatul care a îndrăznit să-i denunţe pe procurori.

Antreprenorul a precizat că plângerea sa a fost examinată de procurori, însă i s-a refuzat în pornirea urmăririi penale pe motiv că nu există probe directe care să-l incrimineze pe Popa.

„Eu am atacat în instanţă ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale. Plângerea se află pe rol”, a declarat Iurie Postică, menţionând că deţine probe împotriva lui Popa şi Veretino.

Fostul procuror general adjunct, Igor Popa, învinuit de îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii publice, solicită de la stat 200.000 de lei pentru „repararea prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de cercetare penală şi de anchetă preliminară, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti”, deşi instanţa încă nu s-a expus pe cauzele în care este învinuit.

Prima şedinţă de judecată în dosarul civil pornit la solicitarea lui Igor Popa a fost programată pentru 30 ianuarie anul curent. De atunci, timp de o lună, magistratul Grigore Manole de la Judecătoria Chişinău, a programat 4 şedinţe de judecată, lucru mai rar întâlnit în practica judiciară civile, dar toate au fost amânate.

La cea de a patra şedinţă de judecată a făcut act de prezenţă doar reprezentantul Ministerului Justiţiei. Grigore Manole a anunţat că Igor Popa a solicitat amânarea şedinţei pe motiv că i s-a îmbolnăvit un copil. Ultima şedinţă a fost amânată pe motiv că a lipsit reprezentantul Procuraturii Generale.

Următoarea şedinţă a fost programată pentru data de 17 martie.

Fostul acuzator pretinde că la plecarea din sistem, din cauza dosarelor înaintate pe numele său, nu i-a fost achitată îndemnizaţia uncă, de care beneficiază procurorii.

Procurorul anticorupţie Petru Iarmaliuc, care gestionează dosarele pe numele lui Igor Popa, este invitat în proces în calitate de recurent accesoriu. Din acest motiv, magistrata Djeta Chistol a admis cererea de recuzare a lui Iarmaliuc, depusă de inculpat.

Precizăm că examinarea dosarului în care fostul procuror general adjunct Igor Popa este învinuit de fals în declaraţii publice bate pasul pe loc. Completul de judecată prezidat de magistrata Djeta Chistol nu a reuşit timp de un an să desfăşoare şedinţa preliminară.

Şedinţele de judecată au fost amânate din diferite motive: nu s-a prezentat avocatul, nu s-a prezentat inculpatul din motive de sănătate, s-au depus cereri de recuzare a procurorului Petru Iarmaliuc şi de desfăşurare a procesului cu uşile închise pentru a evita prezenţa jurnaliştilor.

Acesta este primul dosar pe numele lui Igor Popa care a ajuns în instanţă, în gestiunea procurorilor anticorupţie fiind un alt dosar pentru îmbogăţire ilicită.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice pe Portalul Anticoruptie.md despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

Sursa: Anticoruptie.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *