CSI / Rusia

VIDEO. Soloviov, supărat pe recruții ruși care se plâng de condițiile din armată. „Ce datorați patriei-mamă?”

Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al lui Vladimir Putin, a început să îi critice pe recruții ruși care se plâng de comandanții lor și condițiile din armată, transmite Hotnews.

„(…) Veți vorbi despre voi, cum comandantul vostru greșește, cum ați primit instrucția greșită, dar voi cum v-ați pregătit?”, îi întreabă Soloviov pe recruții ruși care se plâng de cum decurge mobilizarea decretată de Putin pe 21 septembrie.

„Ce ați făcut pe terenul de antrenament pentru a fi pregătiți pentru luptă? Sau credeți că toată lumea vă este datoare vouă? Voi ce datorați statului, ce datorați patriei-mamă? Nu am pus niciodată aceste întrebări”, își continuă acesta monologul.

„Haideți să punem așa problema, timp de 30 de ani în Rusia modernă aceste întrebări nu au avut menirea de a fi puse”, susține Soloviov.

Comentariile propagandistului vin în contextul în care pe rețelele de socializare și canalele de Telegram din Rusia, unde au început să apară tot mai multe înregistrări video în care recruții ruși ridiculizează echipamentele, armele sau alte lucruri primite de la autorități după ce au fost încorporați pentru a lupta în Ucraina.

Condiții nu tocmai ideale în armata rusă

În una dintre cele mai recente înregistrări, un recrut din regiunea Arhanghelsk trece în revistă lucrurile primite de militari de la guvernatorul local: covrigi expirați, o saltea de yoga și articole de îmbrăcăminte nepotrivite pentru condițiile de pe front în timpul iernii.

Iar într-o altă înregistrare distribuită de recruții ruși la sfârșitul lunii octombrie, aceștia se distrează de calitatea armelor primite pentru a lupta împotriva ucrainenilor, glumind, printre altele, că „cineva s-a împușcat după ce a văzut puștile astea”, relatează sursa citată.

O altă înregistrare video din luna octombrie arată un recrut rus din Iacutia prezentând ce conține ranița cu care au fost trimiși la instruire bărbații din această regiune aflată în Siberia, după ce au fost mobilizați: o trusă de prim ajutor, o ciocolată și tampoane din care să fie folosite pentru oprirea sângerării în caz că militarii sunt răniți pe front.

Unii dintre recruții ruși s-au plâns de condițiile insalubre

Într-o altă filmare de la începutul lunii noiembrie și care a fost preluată și de o televiziune din Rusia, recruții se plâng de condițiile extrem de insalubre în care sunt ținuți.

„Chiar dacă soldații aveau dorința de a lupta, aceasta a dispărut rapid. Li s-a dat o uniformă nouă, este frig. Nu li se permite să le poarte pe ale lor, deși mulți dintre ei și le-au cumpărat pe cont propriu. S-a promis că vor primi veste antiglonț înainte să fie trimiși pe front dar nimeni nu mai crede acum comandamentul unității de elită”, afirmă naratorul reportajului de la televiziunea rusă care a prezentat cazul.

O altă înregistrare video de la începutul acestei luni arată cum la un centru de instruire recruții și-au cerut banii promiși când s-au înrolat în forțele armate, prima de 300.000 de ruble.

Cel mai vocal dintre recruți este întrerupt de un ofițer de înrolare care spune că nu i s-a promis niciodată așa ceva. „Ba da, ba da!”, strigă însă și alți recruți.

„În ceea ce privește cele 300.000 [de ruble], deputații Partidului Comunist au depus un proiect în Duma de Stat, el a trecut de o singură lectură și a fost înlăturat de pe agendă”, le explică însă ofițerul, spre indignarea bărbaților.

Într-un apel către conducerea forțelor armate, Vladimir Putin a cerut luna trecută ca recruții ruși să fie trimiși la război doar cu cele mai moderne echipamente și arme de care Rusia dispune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *