VIDEO. Tranșeele construite de armata rusă au devenit morminte pentru soldații lui Putin
Numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultima perioadă arată că tranșeele construite de armata lui Putin pentru o mai bună protecție a soldaților săi devin de fapt morminte pentru militarii ruși în Ucraina.
O nouă înregistrare video distribuită luni pe rețelele social media a surprins o poziție defensivă cu tranșee pline cu soldați ruși uciși în urma atacurilor ucrainene cu muniții lansate din drone, o tehnică perfecționată de militarii Kievului în lunile ce au urmat declanșării invaziei rusești în luna februarie 2022, transmite Hotnews.
Comparativ cu alte înregistrări asemănătoare apărute pe rețelele de socializare în cele peste 12 luni trecute de la începerea războiului. În unele secvențe sunt surprinși soldați ruși în ultimele momente ale vieții lor.
Atenție! Imagini cu impact puternic emoțional!
Code 9.2 unit of the 92nd brigade carried out a sweep of the Russian trench. No one to resist when attacked. pic.twitter.com/i3CCLAsBRA
— Paul Jawin (@PaulJawin) April 3, 2023
Informații neconfirmate care circulă pe rețelele de socializare afirmă că în înregistrare ar fi mercenari Wagner din apropierea orașului Bahmut care au fost uciși cu muniții lansate dintr-o dronă Mavic-3. Aceasta este un tip de dronă comercială ce poate fi cumpărată de pe numeroase site-uri de vânzări online pentru puțin peste 2.000 de euro.
Militarii ucraineni au început să folosească drone comerciale pentru a lansa grenade de mână și alte tipuri de muniție improvizată încă din primele luni ale războiului, pe fondul penuriei de muniție de calibru greu din armata ucraineană.
#Ukraine: UA forces continue further development of ways to deliver munitions from commercial drones – this time they adapted fish bait bombs, placing ordinary F-1/RGD-5 grenades inside.
Note that the UZRGM fuze can be modified to remove the delay, causing an instant explosion. pic.twitter.com/vQokEqKWMg
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) May 17, 2022
Mai multe înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare de forțele Kievului de-a lungul lunilor arată cum operatorii de drone ucraineni au reușit să perfecționeze această tehnică pentru a lansa muniții exact prin trapa unor tancuri sau blindate rusești.
Faptul că vehiculele de luptă rusești lovite astfel păreau în cele mai multe cazuri deja abandonate de operatorii lor i-a făcut pe unii internauți să speculeze că militarii ucraineni prezintă aceste atacuri doar pentru a se „lăuda”. Însă explicația este alta: aceste lovituri sunt folosite pentru a scoate definitiv din acțiune tancuri și blindate care se află în zona frontului controlată de armata rusă și nu pot fi capturate cu ușurință de infanteria ucraineană.
Tranșeele rusești, „capcane ale morții” pentru soldații lui Putin
Dacă în cursul verii trecute majoritatea înregistrărilor ce au surprins atacuri din dronă ale ucrainenilor cu muniții improvizate erau cu precădere lovituri împotriva unor vehicule de luptă, în ultimele luni o mare parte din acestea arată atacuri împotriva soldaților ruși din tranșee și alte poziții defensive.
Câteva exemple, din nou cu imagini tulburătoare în unele cazuri:
The 72nd brigade is clearing Russian trenches. pic.twitter.com/u16D33Nuea
— Paul Jawin (@PaulJawin) April 3, 2023
More than 50 killed and wounded Russian occupiers in the trenches. 35th Marine Brigade. pic.twitter.com/yk0BnSAMVY
— Paul Jawin (@PaulJawin) March 21, 2023
Această schimbare de paradigmă pare să aibă legătură cu evoluția naturii luptelor din Ucraina, care începând cu sosirea iernii dar și lunile premergătoare au ajuns să fie cu precădere bătălii de uzură de pe poziții defensive, amintind în parte de luptele duse în Primul Război Mondial.
Iar înmulțirea atacurilor ucrainene cu muniții lansate din dronă pare o adaptare la această situație în contextul în care astfel de lovituri au devenit mai devastatoare din cel puțin două motive.
Cel mai evident ține de faptul că soldații ruși aflați în tranșee în cele mai multe cazuri nu pot fugi ușor înspre o altă poziție când sunt supuși unor astfel de atacuri. Al doilea ar fi că atacurile în sine provoacă pierderi mai mari deoarece suflul exploziei munițiilor folosite nu are unde să se disipeze în tranșee, cauzând mai des răni grave sau chiar moartea.
Tactica pare una simplă, dar brutal de eficientă: operatorii de drone ucraineni „toacă” tranșeele rusești cu astfel de atacuri, iar apoi infanteria intră în acțiune pentru a lichida soldații ruși rămași în viață și ocupa pozițiile lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!