InternaționalUcraina

VIDEO. Trudeau consideră ”inacceptabilă” şi ”jenantă” omagierea de către Parlamentul canadian a unui veteran ucrainean nazist din SS, Iaroslav Hunka, în timpul vizitei lui Zelenski la Ottawa. Partidele cer demisia preşedintelui Camerei Comunelor, Anthony Rota

Premierul canadian Justin Trudeau consideră ”inacceptabil” şi ”jenant” faptul că un fost militar ucrainean care a luptat alături de nazişti în al Doilea Război Mondial a fost ovaţionat în Parlament în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna trecută, relatează News.ro.

”Este profund jenant pentru Parlamentul Canadei, şi extinzând pentru toţi canadienii”, a declarat luni presei Justin Trudeau.

Premierul canadian an făcut aceste declaraţii la o zi după un scandal privind o invitaţie criticată, care i-a pus Guvernul într-o situaţie stânjenitoare.

În cursul unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa, vineri, preşedintele Camerei Comunelor Anthony Rota a pus să fie aplaudat Iaroslav Hunka, un veteran ucrainean în vârstă de 98 de ani, pe care asociaţii de apărarea comunităţii evreieşti îl acuză că a luptat în cadrul celei de-a 14-a Divizii Waffen Grenadier a SS.

”Este clar că este inacceptabil”, a reacţionat Justin Trudeau, care a subliniat că ”preşedintele Camerei şi-a asumat responsabilitatea şi a cerut scuze”.

În urma acestui scandal, partidele politice au cerut luni demisia lui Anthony Rota.

Partidul Conservator, în opoziţie la Ottawa, a acuzat Guvernul trudeau de faptul că nu a verificat antecedentele lui Iaroslav Hunka înainte de a-l omagia.

O organizaţie evreiască a catalogat duminică acest incident drept ”şocant” şi ”deosebit de tulburător”.

”Încă o dată, cer scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. Nu voiam să pun Parlamentul într-o situaţie jenantă”, a reafirmat luni, cameră, Anthony Rota.

Justin Trudeau a vrut să recentreze mesajul asupra sprijinului pe care Canada îl oferă Ucrainei.

”Important în toate astea este că vom continua să rămânem ferm împotriva Rusiei, împotriva propagandei şi dezinformării”, a subliniat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *