ExterneRăzboi

VIDEO/ Un refugiat afgan, comandant în armata Ucrainei, luptă contra Rusiei care i-a invadat țara natală. „Strategia fostei Uniuni Sovietici sau a actualei Rusii nu s-a schimbat”

Jalal Noory era doar un copil când a scăpat de războiul civil din Afganistan, izbucnit ca urmare a invaziei sovietice în țara sa, în 1979. El a ajuns în Ucraina, care a devenit a doua sa casă, unde și-a construit o nouă viață, arată un reportaj BBC.

La aproximativ 25 de ani mai târziu el a devenit martor la războiul Rusiei asupra Ucrainei și a avut doar două opțiuni: „să apere sau să moară”.

Jalal Noory este acum în tranșeele din jurul Kievului.

„Acesta este steagul Ucrainei, steagul casei mele. Acesta este steagul țării mele, Afganistan”.

„Am peste 40 de ani. Locuiesc în Ucraina din 1998”.

„Am fost 100% sigur că rușii vor ajunge în Kiev. Nu am vrut să mă predau și să văd un steag rus deasupra capului meu”.

Jalal s-a alăturat armatei ucrainene după ce Rusia a atacat țara vecină pe 24 februarie. El conduce o unitate de 12 soldați care apără Kievul. Înainte de război lucra într-o companie de securitate.

Andrei Klisciuc, comandant: „În primă fază, eram: «Doamne! Ce caută aici?». Însă am apucat să-l cunosc. Uneori știe mai multe despre ce să facă decât ucrainenii în anumite situații”.

Jalal era copil când URSS a invadat Afganistanul în 1979. Ocupația a dus la un război civil și un exod de milioane de afgani.

„Dacă rușii n-ar fi invadat Afganistan, am fi avut o viață mai bună. N-aș fi fost un refugiat în Ucraina. Aș fi fost în Afganistan”.

Ca refugiat, Jalal a învățat arte marțiale și a câștigat medalii pentru Ucraina.

„Strategia fostei Uniuni Sovietici sau a actualei Rusii nu s-a schimbat. Este vorba de ocuparea unei țări mai mici care are o armată și o economie mai slabă”.

Viața lui Jalal era pașnică, însă războiul a schimbat totul, notează BBC.

„Am decis să apăr pământul pe care stau. În Afganistan era minor și copil fiind a trebuit să-i urmez pe părinții mei. Însă de data asta am știut că voi apăra Ucraina deoarece este casa mea”.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *