Actualitate

VIDEO/ Vasile Costiu la Judecătoria Chișinău: Soția am lăsat-o la CNA, este cercetată și audiată în același dosar

După zeci de minute petrecute în cabinetul judecătorului, acesta a declarat că decizia magistraților va fi pronunțată la ora 16:00.

„Decizia va fi pronunțată la ora 16:00. Voi mai veni eu odată cu permisiunea probațiunii să-mi iau verdictul, sau doar avocatul, vedem. Avocații noștri au solicitat respingerea demersului procurorilor, procurorul care a venit altul, că e un grup și a venit alt procuror decât cel care a semnat demersul pe data de 4 februarie. Solicităr încă 30 zile de arest. Nu a adus probe concludente, nu adus nimic la demersul care a fost în urmă cu 30 de zile. Mi se pare un abuz. În opinia publică se formează prin dezinformare o convingere că sunt un hoț nu mare ca Plahotniuc și ceilalți care au fugit, dar mai mititel. Nu am furat nimic. Nu am avut funcți de răspundere”.

De asemenea, Vasile Costiuc a declarat că, în cadrul aceluiași dosar este cercetată și soția lui.

„Ca să înțelegi prin ce trece familia mea. Soția am lăsat-o la CNA. Ea este cercetată și audiată în același dosar. Înainte de a pleca la școală, copilul a fost percheziționat pentru a vedea dacă nu se duce cu lucruri interzise. Procurorii mi-au luat doar telefonul, nimic altceva. Niciun document, nicio agendă. Doar un telefon pe care nu mi l-au întors nici până în ziua de azi. Sunt la picior cu lanțugul. Acesta e libertatea și acesta e prețul libertății noastre”, a conchis Costiuc.

Miercuri, 9 februarie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, examinează demersul procurorului privind prelungirea arestului la domiciliu, pe un termen de încă 30 de zile, pe numele lui Vasile Costiuc.

Amintim că, vineri, 12 ianuarie, au fost reținuți pentru 72 de ore fostul deputat PDM, actualul consilier municipal Veaceslav Nedelea, și președintele Partidului „Democrația Acasă”, activistul Vasile Costiuc. Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora, zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar cei care ar fi participat la această schemă ar fi avut parte de remunerări financiare.

La data de 14 ianuarie curent, Liderul Partidului „Democrația Acasă”, activistul Vasile Costiuc a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au examinat și respins marți, 25 ianuarie, recursul avocaților și au menținut încheierea instanței de fond. Așadar, liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a rămas în arest la domiciliu, fiind cercetat în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești.

Încă pe 19 noiembrie 2021, CNA anunța că mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești sunt cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Toți sunt acuzați că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

În continuarea acțiunilor sale infracționale, conform CNA, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe acesta, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice.

Conform reprezentanților CNA, beneficiarii finali ai terenurilor s-au dovedit a fi rude, persoane apropiate fostului consilier, dar si persoane implicate în schemă. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat ar depăși 6,5 milioane de lei. Anterior, Diana Crudu, fiica fostului primar de Durlești, a fost reținută și plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile în acest dosar.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *