Contrar a ceea ce se crede, vinul nu este o sursă bună de vitamine şi minerale pentru că conţine doar cantităţi mici de kaliu, mangan sau fier şi calciu. Însă, cu toate acestea, vinul este bogat în compuşi cu acţiune antioxidantă, benefici pentru sănătate.
În timp ce vinurile albe, din struguri albi, au o aromă fructuoasă şi o textură mai uşoară, vinurile roşii, din struguri roşii şi albastru-închişi, au gustul mai intens, sunt robuste şi taninoase. În plus, taninurile, ce se găsesc în special în coaja bobiţelor, fac diferenţa dintre vinurile roşii şi albe. Vinul roşu conţine, de asemenea, antioxidanţi puternici, care previn bolile de inimă, micşorează nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge, cresc nivelul de colesterol bun HDL, protejează arterele împotriva depunerii plăcilor de grăsime pe pereţi, au efect anti-inflamator.
Consumul regulat şi raţional de vin reduce cu 30% riscul de boli de inimă, potrivit Linus Pauling Institute. Totodată resveratrolul – un puternic antioxidant din strugurii roşii ar putea preveni dezvoltatea celulelor canceroase.
Vinul conţine calorii – cam 80 de calorii la 100g de vin sec. Ce înseamnă ,,sec’’?
În funcţie de cantitatea de zaharuri pe care le conţin, adică acele zaharuri rămase din procesul de fermentaţie, nu adăugate, vinurile se împart în câteva categorii. Un vin ,,sec’’ conţine 2-4 g de zahăr la litru, vinul “demisec” conţine între 4 şi 12 g/l, cel “demi-dulce” – între 12 şi 50 de g/l, iar vinul dulce are peste 50g/l. Această categorisire, însă, poate să difere în funcţie de obiceiurile culturale. În timp ce un vin roşu sec franţuzesc are în mod normal 2 g/l de zahăr, un vin moldovenesc considerat sec poate să aibă şi 4g/l sau peste.
Ce înseamnă ,,brut’’?
În cazul vinului spumant sau şampaniei, ,,sec’’ înseamnă, mai mult, între 17-35g/l. Şampania are un mod original de fabricare. După încetarea procesului de fermentaţie în sticlă, care durează vreo 12-18 luni, sticla se desface pentru a înlătura drojdia. Şi fiindcă o parte din lichidul din sticlă se pierde, ea se completează cu un sirop numit “lichid de expediţie sau “de dozaj”, care conţine zahăr din trestie de zahăr şi vin vechi. În funcţie de concentraţia de zahăr a ,,lichidului de expediţie’’, şampania este de tip extra-brut, brut (12–20 g/l), sec (17-35 g/l), demi-sec (până la 50 g/l), dulce (50 g/l).
Ce înseamnă ,,vin bun’’?
Vinul este, în general, apreciat după regiunea viticolă geografică de unde provine şi după anul recoltei, detaliu important în cazul vinurilor de colecţie, întrucât în Franţa, de exemplu, există tabele cu ani de producţie (excepţionali, foarte buni, buni sau comuni) pentru fiecare regiune în parte, iar preţul vinului se stabileşte şi în funcţie de acest criteriu.
Un an bun pentru vin înseamnă condiţii climatice favorabile în anul respectiv, care influentează procesul de maturare al strugurelui, fiind considerat bun acel an în care primăvara a plouat îndestulător, vara a fost însorită, iar toamna- blândă şi lungă.
Ce sunt sulfiţii din vin?
Sulfiţii sunt compuşi chimici pe bază de sulf care se adaugă în vin pentru a împiedica dezvoltarea micro-organismelor şi oţetirea vinului. Legea europeană impune specificarea ,,conţine sulfiţi’’ pe etichetă, în cazul vinului ce depăşeşte pragul de 10mg/l. Cel mai puţin sulfitat este, de obicei, vinul roşu sec faţă de cel alb dulce, licoros.
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul