Violență în familie la pachet cu molestarea sexuală a fiicei de 3,5 ani
Conform cercetărilor recente, cele mai multe abuzuri rezultă din cauza consumului excesiv de alcool. O altă cauză, însă, este și consumul de droguri.
Andreea povestește cu groază despre clipele pe care le trăiește alături de Anatol. Ea menționează că poliţia nu intervine și nici nu are susţinerea părinţilor. Femeii îi este frică de viața sa și a fiicei. Ea spune că soțul deseori are ochii roşii, semn că ar consuma droguri. Acesta este foarte nervos. Totodată, tânăra a mai comunicat că Anatol este un bărbat cu o stare materială foarte bună. Are automobile luxoase și mai multe apartamente, inclusiv o afacere. Însă, pe Andreea o sperie că agresorul are înregistrate pe numele său două pistoale și „comunicarea bolnavă” pe care acesta o are cu fiica.
Chinuită de soț, dar le spune medicilor că a leșinat și s-a lovit
O altă victimă a violenței în familie este Ana. Tânăra s-a căsătorit acum șase ani și are un baiețel care merge la grădiniță. Parinții ei din start au fost împotriva mariajului și nici nu au fost la nuntă. Soțul Mihai este la evidenţă la spitalul de psihiatrie, fiind bolnav de epilepsie. De la 16 ani, acesta este la evidenţă la poliţie atât pentru furturi minore, cât și pentru încălcarea ordinii publice. Încă de la începutul căsniciei, Ana este bătută de soț. De două ori a ajuns la spital având comoţie, dar le-a spus medicilor că a leşinat şi s-a lovit.
După prima internare a plecat din familie, dar fiind ameninţată cu moartea, s-a întors acasă. Mai grav este că Mihai consumă droguri. El nu a fost niciodată angajat mult timp. Ana întreţine familia cu salariul ei de dădacă la grădiniţă. După un alt caz de violență, femeia şi-a luat fiul, câteva lucruri şi a plecat la gazdă. Mihai insistă ca soţia să-i spună unde stă acum, în caz contrar amenință că o va tăia bucăţi. Ana este îngrozită și crede că agresorul ar putea trece de la amenințări la fapte.
Frica de a scoate „gunoiul” din casă
În Legea nr. 713, privind controlul și prevenirea consumului ilicit de droguri şi de alte substanţe psihotrope din 6 decembrie 2001, aflăm că persoanele care încalcă legea sunt obligate să treacă expertiza narcologică și ulterior să urmeze tratamentul necesar în instituții medicale specializate. În realitate, însă, specialiștii spun că aceste măsuri nu sunt întreprinse.
Psihologii subliniază că la poliție se adresează doar femeile care sunt într-o situație extrem de dificilă. În realitate, însă, o mare parte dintre victime nu spun nimic și nici nu se gândesc să-l demascheze pe agresor pentru că le este frică.
Aceste cazuri au fost identificate cu ajutorul Centrului International pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”.
Din aproape șase mii de apeluri înregistrate în cei 4 ani de activitate a centrului, în 25 de cazuri, la celălalt capăt al firului s-a menționat că agresorul este consumator de droguri.
Pentru a proteja sursele, prenumele persoanelor menționate au fost modificate.
Dacă ați fost martorul sau victima unui abuz, apelați la linia fierbinte a Centrului „La Strada”, 080088008. Acolo puteți beneficia gratis de consiliere juridică și de suport psihologic.