Violenţa în familie și combaterea ei au fost discutate de Guvern și societatea civilă
În debutul şedinţei, reprezentanţii societăţii civile au salutat deschiderea premierului pentru discuţii, menţionînd că este important ca atît guvernarea, cît şi întreaga societate, să perceapă că violenţa în familie este un fenomen care poate afecta pe oricine, indiferent de situaţia financiară sau statutul social.
Discuţiile purtate s-au axat pe dificultăţile întîlnite de actorii antrenaţi în acordarea suportului victimelor abuzurilor familiare şi modalităţile de depăşire a acestora. În acest context, o importanţă deosebită s-a acordat modificărilor legislative ce vin să ajusteze cadrul normativ la standardele internaţionale şi care urmează în scurt timp să fie prezentate Executivului pentru aprobare. Proiectul de lege a fost elaborat de către reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai societăţii civile şi ai altor autorităţi cu atribuţii în prevenirea şi protejarea victimelor violenței în familie.
Totodată, au fost lansate dezbateri privind mecanismul de finanţare a centrelor şi serviciilor de acordare a suportului în reabilitarea victimelor. În acest sens, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au specificat că sînt mai multe propuneri şi modalităţi de alocare a mijloacelor financiare pentru aceste servicii. În cel mai scurt timp, urmează să fie definita modalitatea de finanţare astfel încît, începînd cu 2017, aceste centre să fie finanţate din bugetul de stat şi nu din veniturile locale, cum este acum.
În aceiaşi ordine de idei, reprezentanţii societăţii civile au propus organizarea şedinţelor şi discuţiilor comune pe acest subiect cu donatorii şi partenerii externi, care ar putea contribui la finanţarea modernizării serviciilor prestate şi deschiderea instituţiilor de plasament în regiunile unde acestea lipsesc.
Pavel Filip a reiterat deschiderea Guvernului pentru aprobarea modificărilor legislative şi normative menite să protejeze victimele abuzurilor în familie.
„Îmi doresc mult să reuşim să găsim în comun soluţii la problemele din societate şi sînt sigur că vom identifica cele mai bune mecanisme de prevenire a violenţei şi reabilitare a victimelor. În acelaşi timp, mizăm pe susţinerea societăţii civile în activitatea noastră or, sînt absolut convins că, avînd suportul cetăţenilor, eforturile noastre vor da roade mult mai mari”, a subliniat Premierul.
Conform datelor statistice, în 2015, în Republica Moldova, 34 de femei şi 3 copii au decedat în urma violenţei în familie, iar alte cîteva mii de persoane s-au ales cu traume fizice, morale şi psihologice.
Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!