Vitalie Răileanu: „Vreau să deschid un centru academic al cărţii”

A absolvit Facultatea de Litere a USM, promoţia 1986 şi a susţinut doctoratul la Catedra de literatura română contemporană a aceleiaşi universităţi (1992-1995). În prezent este cercetător la Institutul de Filologie al AŞM, Sectorul literatură contemporană, şi profesor la alma mater. Semnează eseuri, recenzii şi prezentări literare în mai multe publicaţii de la noi. De asemenea, este prezent cu noi metode de cercetare şi interpretare a textului literar-artistic în mai multe volume colective, antologii, dicţionare ş.a.
Critic literar destul de fecund, lui Vitalie Răileanu nu-i scapă nici o carte bună apărută la noi pentru a-i face o cronică sau a o lansa în cadrul Cenaclului „Sic cogito”, care până nu demult activa pe lângă Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”, iar acum va trece la una din filialele acesteia, Biblioteca publică „Onisifor Ghibu”, unde a fost numit în calitate de manager al instituţiei.
Şi pentru că scrie, îşi editează şi propriile cărţi. În 2009, la Salonul Internaţional de carte din Chişinău, ediţia a XVIII-a in memoriam Grigore Vieru, i se acordă Premiul pentru debut (volumul „Chei pentru labirint”, Editura „Magna Princeps”, 2009). În 2010 îi apare cartea de recenzii şi prezentări literare „…totul la prezent” care, în acelaşi an, ia Premiul special pentru critică de întâmpinare la Salonul Internaţional de Carte, ediţia a XIX-a. În acelaşi an, la aceeaşi editură, lansează cartea „Ludic şi/sau ironic în poezia contemporană” (puncte de vedere), urmată de „Cer în labirint” (idei şi tendinţe literare”, 2011). Tot anul trecut, la Editura „Profesional Service” scoate volumul „Nicolae Esinencu. Spectacolul operei literare” (studii, articole, eseuri, analize literare critice).
„Sincer, nu mi-am propus problema „chenării” lecturilor şi analizelor mele literare într-o casetă literară sau a unei etichete, pentru că mă preocupă mai puţin acest raţionament. Recenziile, prezentările de carte, analizele literare se scriu cu tenta redactării unui capitol aparte din „Istoria Literaturii Române” (concept în curs de realizare la Institutul de Filologie al AŞM), ne explică Vitalie Răileanu. „În fond, intenţiile ţin şi de identificarea unor noi deschideri, dar şi de reliefarea unor „maladii” literare. Posibil că mulţi colegi mi-ar sugera să fiu mai precaut, sau invers… mai impetuos la testarea cutărui volum citit, studiat şi analizat. Intenţia mea este să asigur cititorii acestui început de mileniu trei cu nişte preferinţe ori cu o distingere controversată, mai adaugă criticul literar.
Preocupat de analize şi studii, viziuni ale criticii moderne, în calitatea sa de proaspăt manager al Bibliotecii „O. Ghibu”, mi-a spus următoarele: „Vreau să iniţiez un laborator de cercetare a cărţii. E vorba de un centru academic al cărţii, iar biblioteca aşa şi se va numi – „Academia Cărţii „O. Ghibu”. E un proiect al meu pe care sper să-l duc la bun sfârşit”, ne-a dezvăluit Vitalie Răileanu.
De curând, el a prezentat la editură un manuscris voluminos de exegeze literare intitulat „Anatol Ciocanu – sunt cel mai tânăr voievod” şi a mai realizat o intenţie de-a sa mai veche – de a-l edita pe scriitorul Petru Dudnic într-un volum aparte în grafie latină (sic!), intitulat „Poeme şi epistole din zbucium”. „Am mai prezentat un manuscris – „Dialog cu personalităţi notorii”, care va apărea la cea de-a 135-a aniversare a Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, fiind antrenat în discuţie cu cei care au trecut în ultimele două decenii pragul acestei instituţii”, a spus Vitalie Răileanu.