Actualitate

„Vițelul deștept, care suge de la două vaci” și „politica externă echilibrată” – două fațete ale aceleiași medalii

 Astăzi a avut loc Consiliului șefilor de state membre ale CSI. Pentru a nu-și șifona „ștaiful” proeuropean și a nu-și asocia imaginea cu acest club al celor mai dictatoriale regimuri din Europa și Asia Centrală, Președinta Maia Sandu a mandatat-o să participe la acest „sabat al dictatorilor”, pe Natalia Gavrilița.

Așa deci, aceasta „Viorică Dăncilă” de pe Maurile Bâcului, a avut un discurs plin de curiozități care părea desprins din puțul gândirii lui Vasile Tarlev și al ex președintelui Igor Dodon. De fapt, Guvernul proeuropean de la Chișinău a revenit la teza lui Dodon despre așa numita „politică externă echilibrată”, care în esență nu e altceva decât o continuare a celebrei politici agrariene a „viţelului deştept, care suge de la două vaci”.

Amintim că autorul conceptul așa numitei „politici externe echilibrate” între est şi vest este ex-președintele Igor Dodon. Acesta nu rata nicio ocazie să laude: „Eu am venit cu un concept nou privind promovarea unei politici externe echilibrate. Nu căutăm duşmani în străinătate, ci căutăm prieteni, în est şi vest, nu încercăm să facem jocurile cuiva în luptele sale geopolitice.”

Premiera s-a arătat entuziasmată de participarea la Consiliului șefilor de state membre ale CSI, declarand că „această întâlnire este o bună ocazie pentru a face schimb de opinii cu privire la problemele de actualitate ale interacțiunii în cadrul CSI”, asigurandu-i pe dictatorii sângeroși din CSI că „abordarea noii conduceri a Republicii Moldova urmărește în mod constant o politică externă echilibrată, luând în considerare interesele partenerilor noștri și promovându-și propriile priorități.”

”CSI este un forum important pentru noi, deoarece deschide pentru Republica Moldova oportunități pentru cooperare economică și comercială eficientă și reciproc avantajoasă”.

Adevărul este că statistica arată altfel de cât declară Pemiera Gavriliță. Exporturile Republicii Moldova în UE sunt 65,7%, iar către CSI – 15,8%, în timp ce importurile din UE – 50%, iar din CSI – 24%. Cu toate acestea pentru Premiera nostră dragă, „dezvoltarea relațiilor Republicii Moldova în cadrul CSI este deosebit de importantă acum, într-un moment semnificativ pentru dezvoltarea organizației, în ajunul a 30 de ani de la crearea CSI”.

„Platforma CSI face posibilă continuarea dialogului dintre țările noastre și identificarea soluțiilor la problemele existente. Suntem aici, suntem gata să vorbim, suntem deschiși pentru un dialog constructiv” a declarat Premiera moldoveană cu o voce solemnă ce sună ca un ecou al vulturul statalității de la Bașcalia.

CSI are potențialul să devină o asociație mai eficientă și de succes.

Din decursul Premierei moldovene rezultă clar că Republica Moldova nu intenționează să părăsească acest club al regimuri dictatoriale (cu excepția Armeniei).
Astfel, premiera moldoveană vine cu un mesaj ce seamănă mai mult cu un toast de la o nuntă moldovenească: „După standardele istorice, 30 de ani este o perioadă relativ scurtă. Cu toate acestea, e o perioadă deloc nesemnificativă în contextul unei lumi în continuă schimbare. În opinia noastră, o sarcină importantă pentru noi este să pregătim Comunitatea Statelor Independente pentru realitățile și provocările vremii. Suntem siguri că CSI are potențialul să devină o asociație mai eficientă și de succes dacă scopul primordial al acesteia va deveni creșterea bunăstării oamenilor din țările noastre.”

Discursul Premierei nostre dragi, a conținut mai multe teze preluate din arsenalul ideologic a lui Igor Dodon:„Această întâlnire este o bună ocazie pentru a face schimb de opinii cu privire la problemele de actualitate ale interacțiunii în cadrul CSI, precum și de a vorbi deschis despre cum putem face mai eficientă cooperarea noastră în cadrul CSI, astfel ca această cooperare să aducă rezultate pozitive care să fie resimțite în viața de zi cu zi a oamenilor. Sunt sigură că cetățenii așteaptă de la organizația noastră rezultate concrete și practice.”

Pe final, Premiera n-a ezitat să mulțumească „colegilor din CSI”, pentru asistența oferită și sprijinul pentru eforturile autorităților din Republica Moldova în lupta împotriva COVID-19. Probabil aceasta frază a rămas din discursul rostit la Bruxelles, fiind schimbate copy/past UE cu CSI.

N-aș fi dedicat timp analizei decursului acestei figuri anecdotice a politicii moldovenești dacă n-ar fi clar că acest mesaj reprezintă de facto viziunea oficială a „Vițelului deștept” de la Chișinău, care cu o ușurință uluitoare schimbă steagurile și transmite mesaje de dragoste către UE, CSI, România, Rusia etc. – în speranța că va „suge de la două vaci”.

Urmează să vedem dacă „cele două” sunt vaci sau alte lighioane.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *