Justiție

Vladimir Andronachi rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că demersul acuzatorilor privind prelungirea măsurii de arest preventiv în privința fostului deputat democrat, Vladimir Andronachi, a fost admis. Luni, 17 iulie, judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani a prelungit măsura preventivă arestarea la domiciliu pentru 30 zile, până la 17 august 2023, transmite Anticorupție.md.

În timp ce prelungirea arestului preventiv a fost acceptată, cererea apărătorilor privind constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale ale inculpatului la emiterea a unor acte procesuale în timpul urmăririi penale a fost respinsă ca neîntemeiată. 

PA anunță că, anterior, la 11 iulie 2023, prin încheiere, judecătorul a respins ca neîntemeiat demersul procurorului privind transmiterea cauzei penale a inculpatului Andronachi spre conexare la o altă cauză penală (de învinuire a 3 inculpați) pendinte la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Anterior, partea apărării a depus o cerere prin care a solicitat transmiterea spre conexare a cauzelor penale, însă în ședința de judecată a renunțat la cererea depusă și a solicitat respingerea demersului procurorului.

„Menționăm că, cele două cauze penale au legătură datorită aceluiași obiect de investigare, aceeași parte vătămată și cuantum al acțiunii civile, precum și același probatoriu. Conexarea cauzelor penale este necesară pentru buna înfăptuire a justiției și pentru investigarea infracțiunilor incriminate în ansamblu, precum și pentru optimizarea resurselor necesare în vederea soluționării obiective sub toate aspectele a cauzelor vizate. Însă, judecătorul a respins conexarea prin încheierea din 11 iulie 2023, care conform Codul de procedură penală nu poate fi contestată cu recurs”, se arată în nota informativă transmisă de Procuratura Anticorupție (PA).

Următoarea ședință în acest dosar va avea loc la data de 08 august 2023.

Vă amintim că Vladimir Andronachi a fost reținut la 2 noiembrie 2022, în Ucraina, şi extrădat în Republica Moldova. Fostul deputat democrat este învinuit pentru rolul de conducător al tentativei de deposedare a bunului imobil în care-și are sediul Consulatului Republicii Moldova la Odesa.

Menționăm că ex-deputatul PD, Vladimir Andronachi este cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit anchetei, învinuiții au prejudiciat Republica Moldova cu peste 26 de milioane de lei. Banii sustrași, în sumă de peste un milion de dolari şi aproximativ 800 de mii de euro, au fost spălați în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și în contul companiilor din cadrul grupului criminal organizat, condus de Vladimir Andronachi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *