Atitudini

Vladimir Klitciko – nu doar box!

Vladimir Klitciko şi Vitalie Klitciko au făcut istorie. Cunoscuţi de întreaga lume, apreciaţi, admiraţi, invidiaţi. Însă voi vorbi doar despre mezin.

Se ştie că renumitul boxer, înainte de a lupta în arenă, era un înflăcărat jucător de şah, denumit şi jocul minţii. Se mai ştie că pe lângă practicarea sportului, s-a ocupat şi de studierea lui. În ianuarie 2001, Vladimir Klitciko şi-a luat doctoratul la Kiev. Poate acest fapt poate explica de ce fraţii Klitciko sunt de neînvins. Fiindcă pentru ei nu doar pumnul e important, ci şi mintea. Iar cineva care luptă inteligent e de două ori mai bun.

Un articol despre inteligenţa boxerului poate lăsa impresia, la prima vedere, că nu are nimic de a face cu problemele noastre, deşi atunci când luptă unul dintre fraţii Klitciko, toţi iubitorii de sport din Moldova îl urmăresc cu sufletul la gură, cu gândul – poate – la Vasile Ernu, la afirmaţia că suntem născuţi în URSS. Şi mai adaug, cu destulă convingere, că dacă Moldova ar lupta pe undeva, şi ucrainenii ne-ar susţine.

Însă nu acesta este motivul pentru care am vrut să îl aduc pe Vladimir Klitciko în atenţia voastră, ci atitudinea lui faţă de votarea limbii ruse ca a doua limbă de stat în Ucraina. Conform postului de radio Arena.md, boxerul s-a alăturat celor trei mii de protestatari care s-au adunat în faţa Parlamentului ucrainean nemulţumiţi de legea în discuţie.

Şi toate astea în timp ce la Chişinău Liga Tineretului Rus cere redenumirea străzii Cuza Vodă în Aleksei Belski. Neobosiţi, se adună şi vociferează, strângând semnături de susţinere pentru iniţiativa lor, deşi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, le-a replicat în repetate rânduri că asta nu se va întâmpla. Mai mult, conform postului Prime TV, primarul a dat asigurări că pe strada Cuza Vodă va apărea şi un monument Alexandru Ioan Cuza.

Aceste iniţiative bizare de redenumire a străzilor, pe modelul animalic al marcării teritoriului, mai ales că există deja în Chişinău o stradă Aleksei Belski, mă fac să suspin şi să mă întreb, nu ca alţii: „Unde eşti tu, Ţepeş, Doamne?”, ci pe sistemul gândirii analogice: de ce nu avem şi noi un Vladimir Klitciko? Unul care să ştie când să aplice şahul şi când pumnul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *