Vlah anunță că în Găgăuzia nu va fi respectată Legea anti-propagandă
Potrivit unui comunicat de presă al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, Irina Vlah s-a arătat indignată de hotărârea parlamentarilor de la Chișinău privind modificarea Codului Audiovizualului în ceea ce privește interzicerea retransmisiei știrilor și emisiunilor informativ-analitice din Rusia.
„Această decizie încalcă în mod direct dreptul cetățenilor Republicii Moldova la accesul la informație și, în mod special, afectează publicul vorbitor de limba rusă și locuitorii UTA Găgăuzia. Este evident că în rezultatul adoptării acestui proiect de lege se vor agrava relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă, ceea ce nu corespunde intereselor naționale ale țării noastre”, se arată în comunicat.
Vlah a spus că noțiunea de „amenințare informațională” este, de fapt, "un slogan mitic", iar scopul principal al inițiativei ar fi lupta împotriva limbii ruse și „prestigiului înalt al Federației Ruse” în Republica Moldova.
„În acest context, bașcanul consideră important de menționat că mass-media rusă, în conformitate cu legislația regională [Legea privind statutul special al Găgăuziei – nota red.] va continua să difuzeze în totalitate în rețelele de cablu din autonomie”, se menționează în document.
Solicitat de reporterul Deschide.MD, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol, a declarat că anunțul bașcanului Irina Vlah contravine legislației audiovizuale și autoritățile din autonomie trebuie să se supună prevederilor Codului Audiovizualului.
„Este totalmente contrar legislației, ținând cont de faptul că legislația audiovizuală se extinde absolut asupra întregului teritoriu al Republicii Moldova. Chiar dacă este vorba despre o autonomie, cum ar fi UTA Găgăuzia, ea este subiect al Republicii Moldova, face parte din componența țării noastre și Codul Audiovizualului se răsfrânge, inclusiv, asupra tuturor radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii din regiune. Sunt neplăcut surprins de faptul că o asemenea declarație a fost făcută. Aceasta are menirea să escaladeze spiritele care și așa sunt încinse în regiunea găgăuză. Prevederile Codului Audiovizualului trebuie să fie respectate, indiferent despre ce colț al Republicii Moldova este vorba”, a precizat el.
Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a votat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului, care presupune apărarea spațiului informațional și asigură un standard european de prezentare a informației politice.
Proiectul permite posturilor de televiziune să emită programe informațional-analitice, știri și emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele membre UE, SUA, Canada alte state membre ale Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!