Votul electronic ar putea fi introdus la următoarele alegeri parlamentare
Ex-preşedintele CEC şi actualul membru al comisiei, Iurie Ciocan, a declarat că pentru implementarea acestui concept este nevoie de elaborarea unei baze legislative. „Şi în cadrul alegerilor prezidenţiale din toamna acestui an acest exerciţiu de votare pentru alegătorii din afara ţării ar fi de maximă actualitate, însă până atunci nu vom putea pune în aplicare niciun instrument electronic, chiar şi cu statut de proiect pilot. Dar pentru 2018, la parlamentare, ne propunem să realizăm şi acest obiectiv”, a spus Iurie Ciocan.
Consultantul internaţional PNUD, Jonas Udris, a declarat că în prezent oamenii pierd chiar şi câteva ore pentru a-şi exercita dreptul la vot. Odată cu introducerea votului electronic, acest lucru va putea fi făcut în câteva minute. Votantul va trebui să posede semnătura electronică sau să se înregistreze în prealabil, pentru a obţine date de acces pe pagina electronică unde va fi posibil să voteze. Persoanele care vor opta pentru votul electronic vor avea posibilitatea să-şi exprime opţiunea electorală cu câteva zile mai devreme de ziua alegerilor. Până îşi vor confirma votul, alegătorii vor putea să-şi schimbe opţiunea până în ziua scrutinului.
Consultantul a menţionat că datele statistice arată că la fiecare scrutin creşte numărul votanţilor de peste hotare. De multe ori însă cei din diasporă invocă motive precum distanţa mare până la birourile electorale deschise în ţara în care se află sau alte motive care îi împiedică să-şi exercite dreptul la vot. În opinia sa, implementarea votului electronic ar veni să soluţioneze aceste probleme.
Expertul a mai spus că votul electronic va reprezenta o opţiune auxiliară pentru sistemul tradiţional de vot. Votul la distanţă va creşte accesibilitatea proceselor electorale, va reduce costurile pentru organizarea alegerilor în străinătate şi va creşte rata de participare a cetăţenilor Republicii Moldova care trăiesc în străinătate, a tinerilor şi a persoanelor cu cerinţe speciale.