Actualitate

„Vremuri bune”. Deputat PAS: „Ne pregătim pentru o iarnă grea”

Urmare a prețurilor de piață mari generate artificial de Rusia și a comportamentului imprevizibil al Gazprom, livrarea de gaze naturale suficiente către Moldova din partea Rusiei nu este o certitudine.
În aceste condiții, guvernul a elaborat acțiuni pentru orice fel de scenariu. Cumpărăm stocuri de gaze naturale în august ca să nu fim dependenți doar de Rusia, avem un plan de economisire a resurselor energetice, cumpărăm mai multă păcură și cărbune, am majorat de șase ori cotele de capacitate pentru panourile solare, vom oferi compensații la plata resurselor energetice și vom anunța în zilele următoare un program de acces la lemne la un preț accesibil. Sunt doar câteva din acțiunile realizate sau care urmează a fi aplicate.

Este foarte important să menționez aici că Republica Moldova vrea să semneze un contract pe termen lung de cumpărare a gazelor naturale cu România în cel mai scurt timp. Încă nu avem un răspuns clar, dar societatea și conducerea românească trebuie să înțeleagă importanța critică și istorică a semnării acestui contract. De acest pas depinde inclusiv parcursul european și dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Dincolo de acțiunile guvernului, fiecare din noi trebuie să luăm acțiuni pentru a depinde mai puțin energetic de Rusia. Vă îndemn să economisim resursele energetice, dar și să beneficiem de noile oportunități oferite de autorități: am redus de la 6 luni la 1 lună timpul necesar instalării panourilor solare pentru consumatori casnici și oferim finanțare generoase pentru business-urile care vor să treacă pe energie alternativă (www.oda.md).

Indiferent de cât de tare cineva va încerca să deraieze țara noastră de la reforme și parcursul european, noi vom reuși. Vă invit să vedeți planul de acțiuni al Guvernului pentru pregătirea de sezonul rece aici.

Radu Marian

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Nu se regăseste în Plan lupta cu Programul de asigurare a populației cu brikete ieftine din tulpină de Canabis Sativa. Nu era nevoie să caliciți pădurile și fâșiile forestiere ,pe care va fi necesitatea să le restabilim cu zeci de ani(după noi – măcar Potopul?) O tonă de brikete ar înlocui 3 steri de lemne tari. Dar ambâțul a învins…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *