Washingtonul acuză Moscova că furnizează tancuri separatiştilor. Ucraina în fața unei „agresiuni la scară largă” din partea Rusiei

"Rusia afirmă că doreşte pacea, însă aceste acţiuni nu corespund cuvintelor sale", a afirmat Departamentul de Stat american, citat într-un comunicat.
"Nu avem nicio dovadă că susţinerea Rusiei faţă de separatişti a încetat. În realitate, considerăm că Rusia continuă să le furnizeze armament greu, echipament militar, bani şi că autorizează trecerea liberă a insurgenţilor separatişti pe teritoriul Ucrainei".
Departamentul de Stat, la fel ca NATO, a acuzat din nou Rusia că "masează militarii la frontiera ucraineană", oferind o listă detaliată cu dovezi materiale care confirmă aceste acuzaţii.
Washintonul acuză Moscova, "că a concentrat un număr important de echipament în sud-vestul Rusiei" şi că aproape a dublat numărul de tancuri, vehicule blindate şi lansatoare de rachete.
"Informaţii recente demonstrează că Moscova le-a transferat recent separatiştilor tancuri din perioada sovietică şi material de artilerie şi că weekendul trecut mai multe vehicule militare au trecut frontiera", afirmă Departamentul de Stat.
Washingtonul, Kievul şi aliaţii lor îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că înarmează şi finanţează separatiştii după destituirea în februarie a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, ceea ce Kremlinul dezminte.
Rusia va invada Ucraina?
Rusia îşi menţine trupele pregătite de atac la frontiera cu Ucraina şi planifică noi "provocări", similare cu cele ale Germaniei naziste împotriva Poloniei, în 1939, a declarat secretarul adjunct al Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO), potrivit agenţiei Ukrinform.
"Nu vreau să fac declaraţii înfiorătoare, dar Ucraina, din păcate, se află în pragul unei agresiuni la scară largă din partea vecinului nostru nordic", a afirmat acest oficial, Mihail Koval, într-un interviu pentru postul de televiziune ucrainean ICTV.
"În prezent, la frontiera cu Ucraina se află armata rusă. Cele mai multe efective militare ruse se află în Crimeea anexată: peste 22 de mii de militari", a adăugat Koval.
"Situaţia este foarte tensionată. Provocările care au loc în prezent ne amintesc de cele din anul 1939, lansate de Germania nazistă", a afirmat el.
Koval a menţionat că separatiştii din regiunile Doneţk şi Lugansk utilizează armament rus de tip nou.
"Există dovezi că în Zelenopolie (în regiunea Doneţk) au fost utilizate lansatoare de rachete multiple de tip Tornado G, folosite în Rusia începând din 2010, şi nu lansatoare sovietice de tip Grad", a declarat oficialul ucrainean.
Recent, Alianţa Nord-Atlantică a denunţat suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera cu Ucraina, considerând că acesta este "un pas înapoi în efortul pentru detensionarea situaţiei".
"Începând de la jumătatea lunii iunie, avem dovezi privind sosirea progresivă a mii de militari ruşi în apropierea frontierei Ucrainei", declară un oficial NATO, adăugând că "în momentul de faţă, există între 10.000 şi 12.000 de militari ruşi în această zonă", comparativ cu circa 40.000 în luna mai.
Moscova a avertizat că analizează posibilitatea unor "atacuri punctuale" pe teritoriul ucrainean, după ce un obuz lansat de armata ucraineană a provocat moartea unei persoane pe teritoriul Rusiei.
Sursa: mediafax.ro