Economie

Wirecard a solicitat joi intrarea în insolvenţă, din cauza unor datorii de aproape 4 miliarde de dolari, cazul fiind unul dintre cele mai mare scandaluri corporative din Germania

Wirecard a solicitat joi intrarea în insolvenţă, din cauza unor datorii de aproape 4 miliarde de dolari, cazul fiind unul dintre cele mai mare scandaluri corporative din Germania, iar BaFin este criticată în ţară şi în străinătate pentru că nu a descoperit problemele mai devreme.

Comisia Europeană a cerut autorităţii de supraveghere a pieţelor europene să analizeze dacă răspunsurile BaFin la acuzaţiile legate de producerea unor ilegalităţi la Wirecard pe parcursul mai multor ani au fost adecvate pentru a proteja încrederea investitorilor în pieţele din UE, potrivit unei scrisori adresate de Comisie agenţiei UE.

Informaţiile despre scrisoarea văzută de Reuters au apărut în timp ce Ministerul Justiţiei din Fiipine a anunţat că fostul director operaţional al Wirecard, care este suspect în scandalul de fraudă contabilă, s-a aflat în Filipine în această săptămână, dar a plecat în China.

Fostul director general al Wirecard, Markus Braun, a fost arestat luni şi eliberat o zi mai târziu în schimbul unei cauţiuni de 5 milioane de euro.

Separat, revista germană Der Spiegel a relatat că grupul de investiţii japonez SoftBank intenţionează să dea în judecată firma EY, care a efectuat ani de zile auditul rezultatleor financiare ale Wirecard, în acest scandal.

EY a refuzat să comenteze, iar SoftBank nu a comentat imediat.

Wirecard, care a dezvăluit că îi lipsesc 2,1 miliarde de dolari din contabilitate, este prima membră a indicelui german DAX care a intrat în incapacitate de plată, la mai puţin de doi ani după ce s-a afalt între cele mai mari 30 de companii listate din Germania.

EY a anunţat că lipsa din datele contabile ale Wirecard este rezultatul unei fraude globale sofisticate.

Firma de audit KPMG a anunţat într-un raport publicat în aprilie că nu a putut verifica fonduri în numerar în valoare de 1miliard de euro, a pus sub semnul întrebării contabilitatea achiziţiilor Wirecard şi a arătat că nu a putut urmări avansuri în numerar în valoare de sute de milioane de euro către comercianţi.

În scrisoarea către Autoritatea Europeanp pentru Pieţe şi Instrumente Financiare (European Securities and Markets Authority – ESMA), Comisia Europeană a cerut ESMA să efectueze ”o analiză de identificare a faptelor” referitoare la răspunsul BaFin la acuzaţii şi să dea un răspuns nu mai târziu de 15 iulie.

Comisia mai cere ESMA să analizeze dacă există vreo dovadă ”a unor obstacole juridice sau adminsitrative” care au îngreunat aplicarea cerinţelor legate de raportare.

Germania va prelua preşedinţia rotativă a UE la 1 iulie.

Acuzaţiile legate de nereguli financiare la Wirecard au avut loc de ani de zile, iar prăbuşirea companiei a atras apeluri pentru o reformă a supravegherii corporative.

Preşedintele BaFin, Felix Hufeld, a descris scandalul ca fiind ”un dezastru total”.

BaFin nu a putut fi contactată vineri pentru comentarii.

news.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *