Actualitate

Wolfgang Behrendt: „Investitorii vor veni după reforma în justiţie”

– Dle Behrendt, cum apreciaţi primul raport de pregătire pentru negocierea DCFTA?
– RM a prezentat primul raport de progres la mijlocul lunii martie a.c. şi-l considerăm drept unul bun. Au fost îndeplinite toate punctele propuse pentru primul sfert al anului 2011. Ne pare bine că pentru această perioadă progresul a fost atins. Desigur, RM trebuie să continue realizarea obiectivelor propuse şi să nu se oprească doar la raportul respectiv.

-Poate fi tratat DCFTA separat de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană?
DCFTA nu va exista ca un document de sine stătător, ci ca parte a Acordului de Asociere. Deşi cele două documente se negociază separat, ambele vor intra în vigoare împreună. Aş vrea să adaug că negocierile privind DCFTA durează, pentru că implică un volum mare de muncă la nivel legislativ şi de implementare, pe care un stat trebuie să o facă pentru a satisface cerinţele UE.

– Care sunt problemele pe care Guvernul de la Chişinău ar trebui să le rezolve pentru a satisface exigenţele DCFTA?
– Economia R. Moldova se bazează pe consum şi remitenţe. Pe termen lung nu e un lucru sănătos. DCFTA poate ajuta la restructurarea economiei, deoarece presupune realizarea unor reforme. RM are nevoie de investiţii, mai ales de investiţii străine care vor asigura transferul de capital şi cunoştinţe în ţară. Însă investitorii vin doar acolo unde pot lucra în condiţii de securitate legală. Aici DCFTA poate contribui prin stabilirea unor reguli şi proceduri clare. Ceea ce trebuie de făcut este implementarea reformei în justiţie şi contracararea corupţiei. În momentul în care acest obiectiv va fi atins, investitorii vor veni la fel ca în alte state care au făcut reforme serioase. DCFTA poate fi de mare ajutor în acest context. De fapt, semnarea Acordului va marca integrarea RM în piaţa internă europeană. Regulile economice de concurenţă, asistenţă de stat, investiţii aplicate în UE vor fi valabile şi în RM.

– Vă rog să numiţi câteva beneficii de care se va bucura agentul economic autohton după semnarea DCFTA de către R. Moldova.
– Beneficiul nu constă doar în faptul că agenţii economici pot pătrunde pe piaţa europeană fără să achite taxe vamale. E o facilitate pe care deja au obţinut-o. Avantajul constă în securitatea juridică şi egalarea standardelor. În cazul în care producătorul naţional se va conforma standardelor şi rigorilor europene, el va putea exporta produsul său în orice colţ al lumii, respectivele standarde şi rigori fiind recunoscute pe scară mondială. Eu mai văd un avantaj, şi anume securitatea legală pe care DCFTA poate să o aducă în R. Moldova. Dar aceste beneficii vin doar în cazul în care regulile sunt puse în aplicare corect şi transparent.

– Există şi dezavantaje?
– Dezavantajul este că producătorii moldoveni vor trebui să facă faţă competiţiei. Nu ştiu exact ce sector va fi afectat. Aşa, cum am spus anterior, per ansamblu DCFTA va avea consecinţe benefice asupra economiei R. Moldova. În plus, consumatorii vor avea o alegere mai mare şi se vor bucura de preţuri competitive. Dar piaţa RM deja este deschisă, fiindcă voi importaţi mult mai mult decât exportaţi. Din acest motiv, impactul asupra economiei naţionale nu va fi atât de mare.

– Agenţii economici din regiunea transnistreană vor beneficia de aceleaşi avantaje comerciale în baza DCFTA?
– Ne străduim să nu creăm un „zid de hârtie” între cele două maluri ale Nistrului – dovadă fiind şi faptul că, în prezent, peste 50 la sută din exportul total al Transnistriei are ca destinaţie ţările UE. La Chişinău sunt înregistrate 711 de întreprinderi din regiunea transnistreană care pot beneficia de Preferinţe Autonome Comerciale ale UE. Chişinăul trebuie să informeze oficialii de la Tiraspol despre progresele în negocierea DCFTA şi consecinţele acesteia. DCFTA nu trebuie să creeze bariere în acest sens şi, în acelaşi timp, existenţa problemei transnistrene nu ar trebui să împiedice R. Moldova să progreseze în negocierile privind Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *