Actualitate

Xi și Putin anunță front comun împotriva Occidentului și „forțelor care se implică în treburile interne ale Rusiei și Chinei”

Conversația dintre cei doi lideri a avut loc la opt zile de când Putin a vorbit cu Joe Biden în cadrul unui format similar. „În prezent, anumite forțe internaționale care se ascund în spatele fațadei «democrației» și «drepturilor omului», se implică în afacerile interne ale Chinei și Rusiei, încălcând brutal legea internațională și normele recunoscute ale relațiilor internaționale”, a transmis agenția chineză de stat Xinhua, citându-l pe Xi Jinping.

„China și Rusia trebuie să-și amplifice eforturile comune pentru a apăra interesele de securitate ale ambelor părți”. Un oficial de la Kremlin, Iuri Ușakov, le-a spus jurnaliștilor că Xi Jinping i-a oferit sprijin lui Putin în încercarea sa de a obține garanții de securitate din partea Occidentului. Xi a spus că „înțelege îngrijorările Moscovei”.

De altfel, Xi și Putin și-au exprimat și „părerea negativă” față de crearea alianțelor militare precum parteneriatul AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unit sau alianța Quad, indo-pacifică.

Cooperarea dintre Rusia și China, alimentată de ostilitatea lor împotriva

Occidentului Discuția dintre Xi și Putin subliniază din nou felul în care China și Rusia se apropie una de cealaltă pentru sprijin mutual în perioade în care relațiile lor cu Vestul sunt tot mai tensionate.

China se află sub presiune din cauza atrocităților comise și a încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, în timp ce Rusia este acuzată de comportament agresiv și amenințător împotriva Ucrainei.

„Un nou model de cooperare s-a format între țările noastre bazat, printre altele, pe principii precum non-interferența în treburile interne și respectul pentru interesele celuilalt”, i-a spus Putin lui Xi.

Putin a mai spus și că așteaptă cu nerăbdare să-l întâlnească pe Xi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, un eveniment sportiv pe care SUA îl boicotează și la care Rusia nu are voie să participe.

„Vreau să spun că ne sprijinim invariabil unul pe celălalt în probleme precum cooperarea sportivă, inclusiv împotriva încercărilor de a politiza sportul și mișcarea olimpică”, a adăugat Vladimir Putin.

Sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *