CSI / Rusia

Zaharova, despre prezența trupelor ruse în Transnistria: „Este o consecință a unei probleme nerezolvate, nu o cauză a acesteia”

Prezența trupelor rusești pe malul stâng al Nistrului „în cadrul operațiunii de menținere a păcii și de protecție a depozitelor de muniții” de la Colbasna este o consecință a unei probleme nerezolvate, nu o cauză a acesteia, susține purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Maria Zaharova, în contextul declarațiilor autorităților de la Chișinău despre reglementarea transnistreană, transmite Zdg.md.

După ce Lavrov a declarat joi, 1 septembrie, că „orice acțiune care ar putea amenința securitatea forțelor ruse de menținere a păcii” din regiunea transnistreană va fi considerată „un atac la adresa Rusiei”,

De asemenea și ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Reăublicii Moldova a afirmat că „Chișinăul, la fel ca întotdeauna, reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării, cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre”.

„Din păcate, astfel de asigurări din partea autorităților moldovenești, inclusiv la cel mai înalt nivel, denaturează esența problemei transnistrene (…). Blocajul actual în reglementarea transnistreană poate fi explicat prin cu totul altceva – și anume, lipsa persistentă de dorință a Chișinăului, sub diferite pretexte, de a răspunde pozitiv la apelurile repetate ale Tiraspolului de a începe negocieri substanțiale privind principiile unei reglementări pașnice și cuprinzătoare a conflictului de pe Nistru”, a spus Zaharova.

Recent, șefa statului Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni că autoritățile își doresc „rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale pașnică, diplomatică”.

În legătură cu recentele declarații ale lui Serghei Lavrov, privind situația din Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a reamintit părții ruse că legislația Republicii Moldova garantează drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

De asemenea, pentru clarificarea celor expuse de către ministrul rus și exprimarea poziției autorităților de la Chișinău, ministrul de externe, Nicu Popescu, a dispus convocarea la MAEIE în cursul zilei de joi, 1 septembrie, a ambasadorului Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

Potrivit MAEIE, vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora.


comentarii

  1. Orice negociere normală se face cu armele lăsate afară, cu argumente civilizate, de oameni care se pot înțelege unii pe alții – au aceleași valori. Rușii vor negociere în care numai ei au arme, sau în care armele lor sunt de 100 ori mai multe. Orice “negociere cu arme” se cheamă război. Deci rușii nu știu decât de forță, ca în evul mediu. Libertatea la ruși este o noțiune încă neînțeleasă, nu au ajuns la nivelul de civilizație să o poată pricepe. Nu știu să facă alegeri libere. Ei lucrează cu dușmani, frici, hoți, neîncrederi, disperări. Sunt dedicați nefericirii. Păcat, orice viață pe pământ merită mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *