Zeci de presupuşi criminali nazişti de război au încasat ajutoare sociale de milioane de dolari
Potrivit publicaţiei canadiano-americane, plăţile au fost efectuate printr-o lacună juridică ce a permis Departamentului de Stat american să convingă suspecţi nazişti să părăsească Statele Unite. În cazul în care aceşta erau de acord să plece ori dacă au fugit înainte să fie deportaţi, ei puteau să-şi păstreze ajutoarele sociale, potrivit unor interviuri şi dosare interne ale Guvernului american.
Printre beneficiari s-au aflat membri SS care au păzit lagăre naziste în care au fost exterminaţi milioane de evrei, un cercetător în domeniul rachetelor care s-a folosit de muncitori sclavi în cercetările pe care le-a efectuat în timpul celui de-al Treilea Reich şi un colaborator nazist care s-a aflat în spatele arestării şi execuţiei a mii de evrei în Polonia.
Potrivit investigaţiei există cel puţin patru beneficiari în viaţă, între care Martin Hartmann, un fost gardian SS de la lagărul de concentrare Sachsenhausen din Germania, şi Jakob Denzinger, care a patrulat în lagărul Auschwitz din Polonia. Hartmann s-a mutat la Berlin în 2007, din Arizona, înainte să-i fie retrasă cetăţenia americană, iar Denzinger a fugit în Germania din Ohio în 1989, după ce a aflat că urma să-i fie retrasă cetăţenia. El s–a mutat în Croaţia, iar în prezent "trăieşte într-un apartament spaţios" din Osijek, pe malul drept al râului Drava.
Denzinger a refuzat să discute cu AP, dar fiul său, care trăieşte în Statele Unite, a confirmat că tatăl său continuă să primească ajutor social, apreciind că îl merită.
Autorităţile austriece s-au înfuriat după ce au aflat despre o astfel de înţelegere cu Martin Bartesch, un fost gardian SS la câmpul de concentrare Mauthausen din Austria. Bartesch, de origine română, a aterizat neanunţat pe aeroportul din Viena în 1987, cetăţenia fiindu-i revocată două zile mai târziu, conform înţelegerii. El a emigrat în Statele Unite în 1955.
Înţelegerile încheiate au permis fostei unităţi de "vânătoare" a naziştilor din cadrul Departamentului american al Justiţiei – Biroul pentru Investigaţii Speciale (OSI) – să evite audieri de expulzare lungi şi să crească numărul naziştilor expulzaţi din Statele Unite, potrivit publicaţiei.
Însă dosare interne ale Guvernului american obţinute de AP arată că Departamentul de Stat s-a opus practicilor OSI. Ajutoarele sociale au devenit instrumente, potrivit unor diplomaţi americani, în vederea obţinerii unor acorduri prin care presupuşi nazişti acceptau să-şi piardă cetăţenia şi să părăsească în mod voluntar Statele Unite.
Potrivit unei analize efectuate de către AP, începând din 1979 cel puţin 38 din 66 de suspecţi expulzaţi din ţară şi-au păstrat ajutoarele. Administraţia americană pentru Securitate Socială (SSA) şi-a exprimat indignarea faţă de folosirea ajutoarelor în 1997, conform unor documente.
sursa: mediafax.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!