Internațional

Zelenski anunță încetarea relațiilor diplomatice cu Siria după recunoașterea independenței teritoriilor separatiste Donețk și Lugansk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara încetarea relaţiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, susţinute de Moscova din 2014, relatează AFP cu referire la Agerpres.ro

„Nu vor mai exista relaţii între Ucraina şi Siria”, a declarat liderul ucrainean într-un videoclip postat pe Telegram, afirmând că ”presiunea pentru sancţiuni” împotriva Damascului, aliatul Rusiei, ”va fi şi mai mare”.

„Este un fapt nesemnificativ”, a menţionat el, subliniind că semnarea cu Bruxelles-ul a unui acord pentru un regim de ”transport fără viză” pentru mărfurile care vin din Ucraina în Uniunea Europeană.

Ieri, 29 iunie, Siria, aliat al Rusiei, a anunţat că recunoaşte independenţa republicilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din Ucraina, devenind astfel prima ţară străină care face acest lucru.

Până în prezent, numai Moscova a recunoscut în februarie independenţa celor două regiuni, aflate în estul Ucrainei.

Nu este pentru prima dată când Siria îşi exprimă susţinerea pentru teritorii recunoscute de Rusia ca independente. În 2018, Damascul a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud în Georgia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *