Zelenski DEZAMĂGIT de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Zelensky mai spune că despre votul în APCE a discutat săptămâna trecută atât cu cancelarul german Angela Merkel dar și cu președintele Franței Emanuel Macron.
„Am spus atunci, revenirea Rusiei poate fi posibilă doar după ce Rusia va îndeplini cererile principaile ale AP. Îmi pare rău că partenerii europeni nu ne-au auzit. Mulțumesc delegației ucrainene care a luptat până la final”, scrie Zelensky pe Facebook.
Acesta speră că decizia APCE nu a fost impulsionată de gânduri materiale dar anume cele declarate: apărarea drepturilor omului.
„Aș vrea să mai văd cum cei care au votat pentru revenirea delegației Ruse în cadrul asambleei să apere și să ceară altă revenire – revenirea marinalori ucrainei care sunt acum ostatici”, mai scrie Zelensky.
Consiliul Europei a restabilit ieri dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară (APCE), după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei.
Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.
La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei – socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.
Ulterior Năstase spunea într-un live pe Facebook că votul dat pentru revenirea Rusiei la APCE nu a fost ușor. Acesta a încercat să-și justifice decizia prin faptul „ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor”.
„Nu a fost o decizie ușor de luat pentru deputații APCE inclusiv și pentru deputați din partea R.Moldovei care au mărturisit că nici măcar în ultima clipă nu erau deciși cum anume să voteze. Personal am ales să nu votez pentru o țară sau pentru alta, împotriva unei țări sau alteia. Am ales să votez ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv asupra Federației Ruse”, a declarat Năstase
Politicianul a insistat să vină cu asigurări că acest vot nu anulează pozițiile statelor la subiecte sensibile.
„Vreau să vă asigur că acest vort nu anulează în niciun fel rezoluțiile și pozițiile asupra unor subiecte sensibile, cum ar fi Crimeea”, a declarat Năstase.