Externe

Zelenski îl provoacă pe Putin în problema transnistreană: sugerează că, dacă rușii staționați la Tiraspol atacă Moldova, Kievul îi poate anihila militar „cât ai pocni din degete”

Orice acțiuni pe teritoriul ocupat temporar al Moldovei – regiunea transnistreană, care va amenința Ucraina, va primi un răspuns adecvat, dar trebuie evitată destabilizarea în această regiune.

Declarația aparține președintelui ucrainean Vladimir Zelenski ce a fost făcut în cadrul unei întâlnirii cu reprezentanții presei în urma discuțiilor cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

Liderul de la Kiev a punctat că s-a discutat problema amenințărilor din teritoriile ocupate temporar de Rusia în cadrul întrevederii cu omoloaga sa de la Chișinău.

„Dacă se întâmplă, cred că este o greșeală globală. Aceste sau acele semnale pe care le primim, sunt neplăcute. Dar acești oameni care sunt în Transnistria ar trebui să știe: pentru noi nu va fi o lovitură, ci o palmă.

Și cu siguranță vom răspunde cu o lovitură”, a declarat Vladimir Zelenski, răspunzând la întrebările jurnaliștilor fiind întrebat dacă deține informații despre un posibil atac din regiunea transnistreană.

În același timp, Vladimir Zelenski a subliniat necesitatea menținerii unei situații stabile în regiune.

„Eu cred că în primul rând ar trebui să facem cu toții ca să nu existe destabilizare în regiune. Demonstrăm acest lucru în toate modurile posibile.

În prezent suntem în război cu Rusia pe pământul nostru, deși ați văzut că au fost lovituri repetate cu rachete din partea Belarusului”, a spus liderul de la Kiev.

La rândul ei, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova monitorizează situația din stânga Nistrului și a dat asigurări că în cazul unor amenințări, țara își va informa partenerii.

„Am dori să ne asigurăm că nu apare o situație care ar putea destabiliza și mai mult situația. Instituțiile noastre continuă să monitorizeze situația și, desigur, dacă se întâmplă ceva care va genera îngrijorare, vom lua măsuri și vom informa partenerii noștri”, a specificat președinta Maia Sandu.

Krasnoselski: Trasnistria nu prezintă pericol pentru Moldova și Ucraina

Transnistria nu prezintă niciun pericol pentru R. Moldova și Ucraina, chiar și pe fonul așa ziselor atacuri teroriste și provocări organizate în regiunea separatistă.

Declarația a fost făcută de așa zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Marii Britanii în R. Moldova, Steven Fisher.

”Atacurile teroriste și diversiunile care au avut loc nu mi-au schimbat părerea. Nu am învinuit conducerea țărilor vecine e organizarea lor… Dacă Transnistria va fi provocată și atrasă într-un conflict militar, acest lucru va fi fatal pentru pacea din Europa” a declarat așa zisul lider de la Tiraspol.

El a mai declarat că Tiraspolul militează pentru continuarea dialogului cu Chișinăul.

”Există contacte, continuăm lucrul. Dar sunt un rând de acțiuni de neînțeles din partea politicienilor moldoveni, care nu aduc pozitivism în relațiile noastre” a spus Krasnoselski.

El și-a prezentat și nemulțumirea față de rezoluția APCE prin care recunoaște Transnistria drept teritoriu ocupat de Rusia.

Krasnoselski nu e mulțumit nici despre decizia Chișinăului de a se înarma.

Dacă în această țară va nimeri armament, acest lucru ar putea deveni un factor foarte important de destabilizare. Nu mi-aș dori ca acest lucru să devină un motiv pentru repetarea evenimentelor din 1992”, a declarat Krasnoselski.

Ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Fisher, s-a dus la Tiraspol pentru a se asigura că Transnistria nu se pregătește să atace Ucraina sau R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *