CSI / RusiaRăzboiUcraina

Zelenski: Răspunsul lui Putin la rebeliunea Wagner a fost ”slab”, puterea președintelui rus își pierde controlul asupra propriului popor. O pace fără Crimeea nu ar fi o victorie

Răspunsul lui Vladimir Putin la rebeliunea armată Wagner a fost ”slab”, iar președintele rus îşi pierde controlul asupra propriului popor, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN care a fost înregistrat duminică, la Odesa, şi va fi difuzat miercuri seara.

Menționăm că Vladimir Putin s-a confruntat luna trecută cu cea mai mare ameninţare la adresa autorităţii sale din ultimele două decenii, când şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o revoltă de scurtă durată, revendicând controlul instalaţiilor militare din două oraşe ruseşti şi pornind în marş spre Moscova cu trupele sale înainte de a accepta să se retragă.

”Vedem reacţia lui Putin. Este slabă”, a declarat liderul de la Kiev în interviul pentru CNN înregistrat duminică la Odesa.

„În primul rând, vedem că nu controlează totul. Faptul că Wagner se deplasează adânc în teritoriul Rusiei şi ia controlul anumitor regiuni arată cât de uşor este să faci asta. Putin nu controlează situaţia din regiuni. Toată acea verticală a puterii pe care o avea se prăbuşeşte”, a comentat preşedintele Ucrainei.

Unii ruşi i-au aclamat pe luptătorii Wagner în timp ce Prigojin a lansat o provocare fără precedent la adresa autorităţii lui Putin. O înregistrare video geolocalizată şi verificată de CNN a arătat mulţimile aplaudând în timp ce vehiculul şefului Wagner pleca din oraşul Rostov pe Don, din sudul ţării, la 24 iunie.

Rapoartele serviciilor secrete ucrainene arată că Kremlinul a măsurat sprijinul de care se bucură Prigojin şi aceste sondaje ar arăta că jumătate dintre ruşi l-au susţinut pe şeful Wagner şi revolta grupului său paramilitar, susţine Zelenski.

De asemenea, liderul ucrainean a acordat interviul într-un moment cheie – nu doar în urma insurecţiei eşuate a lui Prigojin, ci şi la câteva săptămâni după ce Kievul a demarat eforturi – lente deocamdată – pentru a-şi recuceri teritoriul ocupat de Rusia. Acest efort a fost supus unei monitorizări intense din partea aliaţilor occidentali, iar sâmbătă, un oficial american a declarat pentru CNN că şeful Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, Bill Burns, a vizitat recent Kievul şi s-a întâlnit cu Volodiimir Zelenski şi cu oficiali ai serviciilor de informaţii ucrainene.

Președintele Zelenski a mărturisit că a fost ”surprins” să vadă că întâlnirea sa cu Burns a fost relatată în presă. ”Comunicarea mea cu şeful CIA ar trebui să fie întotdeauna în spatele scenei”, a spus el. ”Discutăm lucruri importante – de ce are nevoie Ucraina şi cum este pregătită Ucraina să acţioneze”, a menţionat el.

Burns, un diplomat cu multă experienţă, a devenit un interlocutor de încredere la Kiev şi a făcut mai multe deplasări în Ucraina de la începutul războiului.

”Nu avem secrete faţă de CIA, pentru că avem relaţii bune, iar serviciile noastre de informaţii comunică”, a subliniat președintele ucrainean. ”Situaţia este destul de simplă. Avem relaţii bune cu şeful CIA şi discutăm. I-am spus despre toate lucrurile importante legate de câmpul de luptă de care avem nevoie”, a declarat Zelenski în interviul pentru CNN.

Menționăm că Bill Burns a fost la Kiev înainte de rebeliunea lui Prigojin, astfel că aceasta nu a fost un subiect de discuţie, a declarat un oficial american pentru CNN.

Într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat că revolta lui Prigojin a ”afectat foarte mult puterea Rusiei pe câmpul de luptă” şi ar putea fi benefică pentru contraofensiva Ucrainei, afirmaţie contrazisă luni de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.

În timp ce eforturile Kievului s-au concentrat până acum pe recucerirea teritoriului din sudul şi estul Ucrainei, Volodimir Zelenski a mai afirmat în interviul pentru CNN că obiectivul său final este eliberarea Crimeei, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014 prin încălcarea dreptului internaţional.

”Nu ne putem imagina Ucraina fără Crimeea. Cât timp Crimeea se află sub ocupaţie rusă, acest lucru înseamnă un singur lucru: războiul nu s-a terminat încă”, a mai spus el.

Totodată, fiind întrebat dacă există vreun scenariu în care ar putea exista pace fără Crimeea, Zelenski a răspuns: ”Atunci nu va fi victorie”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *