Actualitate

Zilele lui Şevciuk sunt numărate? Ucraina, SUA și România caută o schimbare de regim în Transnistria

Declarația aprarține politologulului şi deputatului în Parlamentul Bogdan Țîrdea, pentru „Nezavisimaia Gazeta” (NG). El spune ca intlanirea este un semn, după care însemna „ca urmeaza schimbarea de regim în Transnistria, care va duce la eliminarea prezentei ruse militare din regiune și întoarcerea teritoriului în domeniul constituțional al Republicii Moldova”.

În acest sens, Țîrdea a atras atenția asupra rolului crescând în regiune al triunghiului Ucraina-Moldova-România.

„Faptul că ambasadorul SUA s-a întâlnit cu liderul republicii nerecunoscute vorbește despre multe. În primul rând că SUA au interese în regiune şi ca urmeaza schimbari în componenta actorilor procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean. Este evident că SUA nu mai sunt mulțumite cu rolul de observator în formatul „5 + 2″ (Moldova, Transnistria – părți, Rusia, Ucraina, OSCE – mediatori, observatori – UE și SUA), și vrea sa devina forța motrice,” – spune Bogdan Țîrdea. Potrivit lui, Ambasadele SUA, României și Ucrainei din Moldova s-au sporit activitatea în ceea ce priveste regiunea transnistreană.

Poziția Rusiei în Transnistria pare de nezdruncinat. Cu toate acestea, „după Crimeea și Donbas, multe s-au schimbat, în special odata cu eliminarea de catre Kiev a dreptului de tranzit al militarilor ruși prin teritoriul Ucrainei şi blocada economică și politică crescândă a Transnistriei”, a spus expertul.

Aceste acţiuni au ca scop eliminarea Rusiei din regiune, şi nu numai componenta sa militară, dar, de asemenea, ceea ce se numește soft power – televiziuni, biserica, ONG-uri etc.

După întâlnirea cu ambasadorul SUA trebuie să ne aștepta la mișcări reale in regiune cu scopul schimbarii regimului în republica nerecunoscută. Schimbarea nu va duce neapărat la demisia lui Șevciuk – care este o persoana care simpatizeaza Occidentului, dar este legat prin obligații de Rusia.
Despre schimbarea conducerii și reorientarea Transnistriei a vorbit şi Vitali Kulik, directorul Institutului pentru Studierea Problemelor Societății Civile de la Kiev. Potrivit acestuia, „Șevciuk a dezamăgit Kievul pentru ca a promis multe Ucrainei dar ce a facut a fost împotriva Ucrainei”. Kulik afirma ca acum „Sevciuk a început din nou să caute modalități de a intra in gratiile Ucrainei, dar Kievul nu îl mai accepta”. Aparent, Kievul caută un înlocuitor pentru Evgheni Șevciuk.

Schimbarea de regim este asteptata pe 29 noiembrie, cand au loc alegeri in „parlamentul” Transnistriei. Potrivit unor rapoarte, în parlamentul transnistrean vor intra partidele finantate de corporatia „Sheriff”, care are un conflict de lungă durată cu Șevciuk. Noul Consiliu Suprem nu ii va permite lui Sevciuk sa candideze pentru un al doile amandat (alegerile prezidențiale din Transnistria sunt în 2016). La Tiraspol se discuta chiar dspre posibilitatea demisiei lui Evghenii Șevciuk. Dar întâlnirea sa cu ambasadorul SUA ar putea schimba cursul evenimentelor.

Dupa intalnirea cu amabsadorul, Şevciuk a declarat ca Tiraspolul este gata sa construiasca relații constructive cu Chișinăul și Kievul.

Asta dupa ce, cu o săptămâna mai devreme, ministrul de externe al Transnistriei Nina Ștanski a trimis unui număr de misiuni diplomatice din Republica Moldova o scrisoare în care amenința că introduce regim de vize, precum și taxa vamala de 100 la suta pentru produsele de pe malul drept al râului Nistru, precum și limitarea tranzitul mărfurilor prin regiune.

Cu câteva zile în urmă a avut loc un alt eveniment care la Chișinău este direct legat de situația din Transnistria. Rada Supremă a Ucraieni a ratificat un acord privind schimbul de informații clasificate și protecția datelor cu România. Anterior, pe 21 mai mai 2015, Rada Supremă a denunțat un astfel de acord între Ucraina și Rusia. În același timp, președintele Poroșenko a aprobat o nouă strategie de securitate națională, în care principala amenințare la adresa statului este Rusia. Ghidat de prioritățile noii strategii, SBU a inițiat ratificarea rapidă a acordului cu România.

Potrivit deputatului moldovean Bogdan Țîrdea, Ucraina și România vor acționa de comun acord și în cooperare cu Statele Unite ale Americii. Interesele Ucrainei în Transnistria sunt legate în primul rând de retragerea pacificatorilor ruși și a Grupului Operațional al Forțelor rusești. Acest interes coincide cu cel al Chișinăulu dar și al României.

Întâlnirea ambasadorul SUA la liderul Transnistriei poate oferi ocazia schimbarii de regim fără vărsare de sânge. Situația in regiune este dificila, pensiile și salariile din sectorul public au fost tăiate cu 30%, intreprinderile producatoare funcționeaza la capacitate redusa, o treime din populație a părăsit „republica”, de aceea, adversarii autorităților transnistrene au motive să creadă că acestea pot fi înlocuite.

Analistul politic transnistrean Andrei Safonov sustine ca, în februarie anul trecut, în Transnistria, protestele sociale au fost conduse de partidul „Uniunea Națională”, al carui sef este deputatul „Sovietului Suprem Transnistrean”, Anatoli Dirun. Potrivit lui Safonov, Kiev îl considera pe Dirun drept un posibil candidat la președinția Transnistriei.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *