Lumea

Ziua îndrăgostiţilor se sărbătoreşte în Cehia pe 1 mai

Cehii de la sate împodobesc un stâlp foarte înalt cu flori, în jurul căruia se încinge distracţia: dans, muzică, bucate alese şi şoapte de dragoste.

Când se lasă seara, cerul este luminat de mii de focuri de artificii, sub care multe perechi de tineri îşi jură credinţă veşnică.

Se aprind focuri, cuplurile tinere efectuând un fel de ritual arhaic de dragoste. După ce ambii parteneri au aprins focul, ei trebuie să sară peste flăcări, ţinându-se de mână.

La Praga, cupluri de toate vârstele obişnuiesc să se plimbe pe aleile care duc către Turnul Petrin şi apoi să urce cele 299 de trepte ace acestuia.

Turnul Petrin a fost construit în totalitate din fier, pentru Expoziţia universală din 1891, ca o versiune mai mică a Turnului Eiffel din Paris. Labirintul Petrin, original un pavilion al Clubului Turistic Ceh, la expoziţia universală din 1891, mutat apoi pe dealurile Petrin şi transformat într-un labirint cu oglinzi, este un alt loc favorit al îndrăgostiţilor fără vârstă.

Cei care şi-au găsit jumătatea, dar şi cei care încă o caută, depun flori la mormântul poetului romantic Karel Hynek Macha (1810-1836), care a devenit patronul spiritual al celor care iubesc şi ale cărui versuri sunt recitate în această zi şi nu numai.

Capodopera acestuia este considerată a fi poemul de dragoste ‘Mai’, care a influenţat literatura cehă a secolului al XIX-lea şi care a condus la celebrarea Zilei iubirii la 1 mai.

Acţiunea poemului Mai este plasată pe malul lacului din Litomerice, care astăzi poartă numele de Macha, fiind bazată pe o poveste adevărată. Iniţial respins de elita literară a timpului, poemul, pe care Macha l-a publicat pe propria-i cheltuială în 1836, a fost acceptat oficial abia în 1858, când scriitorul Jan Neruda l-a popularizat.

Karel Hynek Macha a murit când încă nu împlinise 26 de ani, cu trei zile înainte de a se căsători cu femeia iubită, care era însărcinată.

A fost înmormântat într-un cimitir al săracilor, dar în 1939 a fost exhumat şi înmormântat la Praga, la cimitirul Slavin, alături de alte nume de referinţă ale literaturii cehe.

Ulterior, compatrioţii i-au ridicat o statuie, care nu întâmplător a fost montată pe colina Petrin, locul tradiţional de întâlnire al îndrăgostiţilor.

Sursa: agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *