Ziua internaţională a presei, marcată la Chişinău
Secretarul general al UNESCO în Moldova, Constantin Rusnac, a declarat că desfăşurarea unui asemenea forum media este importantă, deoarece „libera gândire, liberele convingeri şi mai ales libera lor expunere reprezintă principiile fundamentale ale presei libere, iar tentativele de a închide gura jurnaliştilor nu trebuie trecute cu vederea”.
Conducătoarea grupului serviciilor informaţionale ale UNESCO în Moldova,Svetlana Kneazeva, susţine că, în ultimii ani, numărul persoanelor care apelează la internet pentru a obţine şi oferi informaţii creşte considerabil. În aceste condiţii, ea a declarat că formatul mass-media tradiţional s-a schimbat considerabil. „UNESCO a luat decizia să susţină libertatea mass-media în Moldova, în condiţiile în care libertatea cuvântului înseamnă democraţie”, a mai adăugat Kneazeva.
Principalele teme dezbătute au fost perspectivele dezvoltării tehnologiilor informaţionale în Moldova, existenţa libertăţii de exprimare în mass-media moldovenească, plagiatul şi calomnia în presă ş.a.
În cadrul forumului a fost lansată expoziţia de fotografie „Timpul de a alege. Moldova. Portret social”, cu înmânarea premiilor pentru cea mai reuşită fotografie.
Preşedintele juriului, John McConnico din SUA, fotograf, laureat al Premiului Pulitzer, a afirmat că în faza finală a concursului au fost alese 30 de fotografii, din 200. Pozele fotografilor moldoveni l-au inspirat şi el intenţionează să rămână în Moldova, pentru a realiza o serie de fotografii.
Câştigătorul concursului a fost desemnat Adrian Mustaţă. „Nu mă aşteptam la câştig, pentru că nu-s un fotograf profesionist, sunt medic de meserie”, a spus el.
Potrivit directorului general UNESCO, Irina Bokovaia, mai mult de 700 de jurnalişti au murit, doar în ultimii zece ani, în numele adevărului. Participanţii la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria jurnaliştilor ucişi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!