Carte

Ziua Națională a Culturii la Chișinău, în premieră

Dis-de-dimineață, la bustul poetului-nepereche de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” s-a adunat lumea. Au venit cu flori președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, cu soția sa, Margareta Timofti, președintele parlamentului, Marian Lupu, prim-ministrul Vlad Filat, primarul Chișinăului Dorin Chirtoacă, deputați, miniștri, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, Ambasadorul României la Chișinău, Excelența Sa Marius Lazurca, istoricul Petre Guran ș.a.

O sărbătoare a verbului românesc

A urmat spectacolul literar-artistic cu genericul „Pururi tânăr, înfășurat în manta-mi…”. Manifestarea a fost moderată de către președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, poetul Arcadie Suceveanu. În discursul său inaugural, el a menționat faptul că, în această zi, toți românii de pretutindeni îl omagiază pe cel care a spus „Suntem români și punctum!”. „Este o sărbătoare a lui Eminescu și a verbului românesc. O componentă inedită a acestei zile este și faptul că astăzi marcăm pentru prima dată Ziua Culturii Naționale. Pe Aleea Clasicilor aprindem flacăra memoriei la icoana domnului limbii române – Mihai Eminescu”, a declarat Arcadie Suceveanu.
La rândul său, premierul Vlad Filat a amintit și despre faptul că tot în această zi este lansat Anul Spiridon Vangheli.

Am intrat în Anul Vangheli

Tot ieri, sub egida Zilei Naționale a Culturii, în sala de spectacole a Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” a avut loc festivitatea de inaugurare oficială a Anului Spiridon Vangheli. Evenimentul a fost organizat de către Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. La manifestare au participat oameni de cultură și oficiali.

Festivitatea a fost deschisă de către Claudia Balaban, directoarea Bibliotecii „Ion Creangă”. Ea a amintit că anul 2013 va intra în istoria R. Moldova drept anul ilustrului scriitor pentru copii Spiridon Vangheli. „Au trecut câteva decenii de la apariția „Isprăvilor lui Guguță”. Recent, la Sankt Petersburg a apărut cea de-a 75-a ediție a „Isprăvilor lui Guguță”. Astăzi, Guguță vorbește în circa 40 de limbi”, a specificat Claudia Balaban.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova a remarcat faptul că Spiridon Vangheli este cel mai cunoscut și îndrăgit scriitor de la noi, iar premierul Vlad Filat a declarat că noi toți am fost Guguță și continuăm să fim. El a precizat că ideea declarării de către guvern a Anului Spiridon Vangheli aparține viceprim-ministrului Mihai Moldovanu.

În cuvântul său, sărbătoritul Spiridon Vangheli a spus că 2013 trebuie să fie anul copiilor. „De soarta copiilor depinde ziua de mâine”, a concluzionat el.

A urmat un program literar-muzical, prezentat de artiști locali, și a fost inaugurată expoziția de carte „Popas în Țara lui Spiridon Vangheli”.

Prin Hotărârea nr. 275 din 6 decembrie 2012 a Parlamentului R. Moldova, 2013 a fost declarat Anul Spiridon Vangheli.

Ziua Culturii Naționale la Academie și Casa Scriitorilor

Ziua Culturii Naționale a fost marcată și la Academia de Științe a Moldovei. Organizată de către Institutul de Filologie și Institutul Patrimoniului Cultural ale AȘM, în cadrul manifestării membrul corespondent al AȘM Ion Hadârcă a ținut un discurs despre Mihai Eminescu și cultura națională a românilor, iar un recital muzical a fost susținut de naistul Vasile Iovu, Artist al Poporului, dar și de alte nume sonore ale culturii naționale.

La Uniunea Scriitorilor a fost inaugurată expoziția „15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale”. Tot în această zi, conform hotărârii de guvern din 22 decembrie, a fost instituționalizat Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. De asemenea, aici a fost lansată Antologia bilingvă de poezie românească în versiune spaniolă de Maria Augustina Hâncu, Editura „Lumina”, Chișinău, la care a participat și redactorul de limbă spaniolă a antologiei, Andree Guigue.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *