ActualitateExterne

Aproape 400 de milioane de copii de vârste mici, victime ale metodelor de disciplină violente

Aproape 400 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani, sau şase din zece din lume, sunt cu regularitate victime ale sancţiunilor disciplinare violente în familie, conform UNICEF, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste estimări publicate luni seara de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii acoperă aproximativ o sută de ţări cu acest tip de date între 2010 şi 2023, care includ “agresiunea psihologică” şi “pedeapsa corporală”.

UNICEF defineşte “agresiunea psihologică” atunci când se ţipă la un copil sau când acesta este numit “prost” sau “leneş”. Pedeapsa fizică include scuturarea copilului, pălmuirea, lovirea şi, în general, orice lovitură menită să facă rău fără a provoca răni.

400 de milioane de copii care sunt victime

Din cei aproape 400 de milioane de copii care sunt victime ale acestor metode violente de disciplină, aproximativ 330 de milioane suferă pedepse fizice.

Şi chiar dacă tot mai multe ţări interzic pedeapsa corporală, aproape jumătate de miliard de copii sub vârsta de cinci ani nu sunt protejaţi legal împotriva acestei practici.

Mai mult de una din patru persoane care se ocupă de copil consideră că pedeapsa fizică este necesară pentru a-l educa pe acesta în mod corespunzător, conform estimărilor UNICEF.

“Când copiii sunt victime ale violenţei fizice sau verbale acasă sau când sunt privaţi de atenţia socială şi emoţională a celor dragi, acest lucru le poate afecta stima de sine şi dezvoltarea”, a declarat şefa UNICEF, Catherine Russell, citată într-un comunicat.

“O abordare parentală atentă şi ludică aduce bucurie şi îi ajută pe copii să se simtă în siguranţă, să înveţe, să capete noi abilităţi şi să orienteze în lumea din jurul lor”, a adăugat ea.

UNICEF – estimări privind accesul copiilor la posibilitatea de a se juca

De asemenea, UNICEF publică în premieră estimări privind accesul copiilor la posibilitatea de a se juca, cu ocazia primei Zile Internaţionale a Jocului, celebrată marţi.

Conform datelor care acoperă 85 de ţări, unul din cinci copii cu vârste cuprinse între doi şi patru ani nu se joacă cu persoana care are grijă de el acasă şi aproximativ unul din opt copii cu vârsta sub cinci ani nu are jucării.

Aproximativ 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între doi şi patru ani nu sunt suficient stimulaţi sau sunt lipsiţi de interacţiune şi unul din zece nu are acces acasă la activităţi “critice pentru dezvoltarea cognitivă, socială şi emoţională, cum ar fi cititul, povestitul, cântatul, desenatul”.

“În această primă Zi Internaţională a Jocului, trebuie să ne reunim şi să ne reafirmăm angajamentul de a pune capăt violenţei împotriva copiilor şi de a promova relaţii pozitive, grijulii şi jucăuşe cu copiii”, a spus Catherine Russell.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *