Comentariu

Băsescu şi deputaţii ruşi

După care a urmat o declaraţie cu privire la intenţiile României în relaţia cu Republica Moldova: "Obiectivul României e ca Moldova să devină, atunci când va fi gata, un stat membru al UE. Iar ca obiectiv tactic avem o prioritate în a convinge partenerii din UE să privească la procesul de integrare a Moldovei simultan cu integrarea ţărilor din Balcanii de vest".

Cele întâmplate joi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei repetă aproape identic un alt caz de dialog purtat de Băsescu cu un alt deputat rus în acelaşi loc, doar că în urmă cu cinci ani. Pe 25 ianuarie 2006, Băsescu s-a adresat deputaţilor din Europa de la Atlantic la Ural (sau Pacific?) în calitate de proaspăt preşedinte al României. Deputatul rus Kosacev a ridicat chestiunea prezenţei militarilor americani pe teritoriul României, iar Băsescu i-a răspuns că această prezenţă respectă legislaţia internaţională, după care a adăugat tăios: „Înţeleg că reprezentaţi Federaţia Rusă. Aţi stat la noi în ţară treizeci de ani şi nu v-am întrebat niciodată de ce aţi stat”. Replica lui Băsescu l-a înfuriat pe Kosacev, care s-a ridicat şi a părăsit dezbaterea. Chiar dacă replica lui Băsescu conţine erori – Armata Sovietică a stat în România din 1944 până în 1958 – esenţa rămâne valabilă: Moscova nu a dat încă socoteală pentru regimul de ocupaţie impus în Europa de est, nu pentru treizeci, dar pentru cincizeci de ani (iar în unele locuri ocupaţia rusă continuă şi acum în forme mai mult sau mai puţin mascate.

Teza Moscovei este simplă: România urmăreşte să anexeze Republica Moldova. De aici rezultă o amplă propagandă pe toate planurile, în întreaga lume, oriunde se găseşte un ascultător. Aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova se traduce imediat prin „anexare românească” – după care începe circul tezelor bine bătute în cuie de pe vremea Uniunii Sovietice. Răul provocat de Uniunea Sovietică în întreaga lume este dat la o parte cu o fluturare de mână, după care se trece la acuzaţii. Ca să vezi, Rusia a fost darul lui Dumnezeu pe pământ de la apariţia ei – iar zecile de milioane de morţi sunt vinovaţi pentru că nu au înţeles acest lucru! Deznaţionalizarea unor întregi popoare, zdrobirea altor culturi, modificarea graniţelor şi amestecul în treburile altor state – toate acestea au fost sporturile favorite al ruşilor vreme de sute de ani. Continuă şi acum aceste practici, modificate doar pentru a fi în pas cu vremea. Dar altfel nimic nu este nou – în principiu cine ajunge în contact cu ruşii trebuie să danseze după muzica lor, nimeni nu îşi poate alege drumul în lume după propria voinţă.

Cam aceasta este esenţa obrăzniciilor deputaţilor ruşi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. De ce nu fac românii ce vrea Moscova? De ce găzduiesc trupe americane? De ce susţin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Nu ar fi mai bine ca România să se încoloneze şi să mărşăluiască aşa cum trebuie? Băsescu a răspuns de fiecare dată „Nu!”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *