Comemorarea tristei zile de 28 iunie 1940 la Paris
Invitați de onoare ai conferinței din acest an au fost: Silviu Tănase (Chișinău, Republica Moldova), jurnalist, director al ziarului „Timpul”, lingvistul, scriitorul și istoricul Nicolas Trifon (Paris, Franța) și Matei Cazacu, istoric medievist, scriitor și luptător pentru drepturile omului (Paris, Franța).
În prezența unui public numeros, format preponderent din tineri aflați la studii sau tineri specialiști din regiunea pariziană, Silviu Tănase a prezentat o serie formată din patru volume de istorie a românilor, care au văzut lumina tiparului recent la editura „Timpul” din Chișinău: „Ștefan cel Mare” și „Istoria Basarabiei” (vol. I și II) de Alexandru Boldur și „Mihai Viteazul” de Petre P. Panaitescu. Referindu-se la viața și activitatea istoricului, Alexandru Boldur, invitatul și-a exprimat speranța pentru o mai bună răspândire a operelor sale și pentru desfășurarea mai multor acțiuni în vederea păstrării memoriei sale în spațiul românesc.
În alocuțiunea sa, Matei Cazacu s-a referit la mai multe evenimente istorice mai puțin cunoscute, care au precedat tragica agresiune a României de către URSS în vara anului 1940. În opinia domniei sale, planul de dezmembrare a României a început să fie pus în aplicare încă de la începutul anilor 1920. În prezentarea sa, istoricul M. Cazacu s-a referit și la unele episoade inedite din activitatea din ultimii ani de viață a Mareșalului Ion Antonescu.
Referindu-se la situația actuală din Republica Moldova și din întreaga regiune a Europei de Sud-Est, Nicolas Trifon a explicat publicului viziunea domniei sale cu privire la confuziile identitare care domină acest spațiu geografic. Plasarea acestor contradicții într-o perspectivă istorică și interpretarea lor obiectivă poate explica multe dintre fenomenele politice și sociale actuale din acest spațiu.
Seria de prezentări a fost urmată de o dezbatere cu publicul, pe subiecte legate de prezentul, dar mai ales de viitorul Republicii Moldova și al României. La finalul conferinței, Silviu Tănase a prezentat cîteva proiecte editoriale noi, care se înscriu în aceeași serie de lucrări care vor contribui la păstrarea vie a memoriei trecutului nostru.
Timpul.md