Internațional

Dan Dungaciu: „Asistăm la cântecul de lebădă al partidelor MAINSTREAM”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a discutat despre importanța Germaniei și rezultatele recente alegeri legislative din această țară.

Germania este adesea numită „motorul Europei” datorită rolului său esențial în economia și politica europeană. Discuția s-a concentrat pe rezultatele alegerilor, care au evidențiat o creștere semnificativă a partidelor de protest.

„Da, Germania e importantă din punctul meu de vedere. Nu doar că e motorul Europei, dar pentru că, dacă ne uităm puțin la rezultate, o să vedem dincolo de scoruri, foarte multe dintre ele, mă rog, prognozate deja, o să vedem că din partidele care au intrat în Parlament sau care, mă rog, ar fi putut să intre în Parlament, singurele partide, cu excepția CDU, care a fost în opoziție, creștin-democrației, care are o creștere de 4%. Singurele partide care au creștere, față de acum 4 ani, sunt partidele de protest”, a spus Dan Dungaciu.

În continuare, discuția a subliniat importanța Germaniei în contextul european și a evidențiat schimbările semnificative din peisajul politic german, care ar putea avea implicații importante pentru viitorul politicii europene.

„Ultimul tango la Berlin. O să revin și la Paris, că și acolo cred că e ultimul dans. (…) Azi Biden are șanse ca, peste 4 ani, să devină cancelarul Germaniei. Deci, noi nu trebuie să ne uităm la situația din Germania, ca și cum nu s-ar fi schimbat”, a concluzionat analistul.

În contextul schimbărilor politice din Germania și a creșterii partidelor de protest, poate că și Maia Sandu ar trebui să fie atentă la apropierea de Germania, deoarece o relație prea strânsă cu aceasta ar putea aduce riscuri pentru Republica Moldova. Având în vedere incertitudinile politice din Germania și posibilele schimbări în politica externă europeană, o dependență excesivă de sprijinul german ar putea pune Rep. Moldova într-o poziție vulnerabilă, în fața unor interese și fluctuații politice care nu mai sunt la fel de previzibile ca în trecut.

Emisiunea AICI


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *