ActualitateExterne

Filipine nu se ocupă cu instigarea la războaie, afirmă preşedintele Ferdinand Marcos

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr a declarat că ţara sa nu se ocupă cu instigarea la războaie şi va urmări întotdeauna să soluţioneze disputele pe cale paşnică, în contextul escaladării confruntărilor maritime cu China, relatează Reuters citat de news.ro

“În apărarea naţiunii, rămânem fideli naturii noastre filipineze şi dorim să rezolvăm toate aceste probleme pe cale paşnică”, a declarat Marcos, duminică, într-un discurs adresat trupelor din unitatea Comandamentului de Vest însărcinată cu supravegherea Mării Chinei de Sud.

Navele Gărzii de Coastă chineze s-au ciocnit cu ambarcaţiuni ale Marinei filipineze în Marea Chinei de Sud. Videoclipurile au arătat trupele Beijingului ameninţând filipinezii cu un topor şi alte arme albe, iar Manila a declarat că unul dintre soldaţii săi şi-a pierdut un deget într-o coliziune provocată de chinezi. Nivelul de violenţă a fost un pas important faţă de ciocnirile anterioare din apropierea Second Thomas Shoal, unde Filipine menţine un avanpost pe o navă de război eşuată în apele revendicate atât de Beijing, cât şi de Manila.

“În îndeplinirea îndatoririlor noastre, nu vom recurge la folosirea forţei sau a intimidării şi nu vom provoca în mod deliberat răni sau alte vătămări nimănui”, a declarat Marcos.

El nu a menţionat China în discursul său.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *