Lupu, fata babei din politica moldoveana
Moto:
Lasitatea te duce la conformism. Te supui evenimentelor, stiind ca singur nu le poti infrange; si nu-ti convine sa candidezi la eroism.
(P. ?utea)
Au devenit cunoscute numele principalilor actori si figuranti electorali. In ordinea in care vor figura in buletinele de vot, acestia sunt: actorii – Partidul Comunistilor (nr. 1) Alianta „Moldova Noastra” (nr. 3), PL (nr. 4), Partidul Liberal Democrat din Moldova (nr. 5); figurantii – PPCD (nr. 2), PDM (nr. 6), PNL (nr. 7), PSD (nr. 8), MAE (nr. 9), PE „Alianta Verde” (nr. 10).
1. Actorii
Sa examinam prima tabara, cea a actorilor: PCRM, PL, PLDM si AMN. In scrutinul din 5 aprilie PCRM, partidul de la putere, a acumulat 60 de mandate, iar PL, PLDM si AMN, Opozitia numita „liberala” – 41. Votul care nu le-a ajuns comunistilor sa-si aleaga presedintele a provocat criza politica din iunie, care a condus la alegeri anticipate. Din cauza acestui vot „de aur”, comunistii au suferit o crunta lovitura de imagine: pentru prima data in cei opt ani de guvernare ei au fost umiliti, pierzand o partida pe care erau convinsi ca o vor castiga, cumparand un vot-doua de la Opozitie. Dar, 4 aprilie 2005 nu s-a repetat, iar Opozitia a repurtat o incontestabila victorie morala. Intrebarea care acum e pe buzele tuturor este: ce se va intampla pe 29 iulie? Va reusi Opozitia sa mentina scorul din 5 aprilie?
Cred ca nimeni nu se va incumeta astazi sa raspunda univoc si sigur la aceasta intrebare – ecuatia creata dupa evenimentele din 7 aprilie contine prea multe necunoscute. Pentru a nu ramane nimic din victoria morala a Opozitiei, repurtata pe 3 iunie, comunistii i-au pus acesteia in carca „vandalizarea cladirilor Presedintiei si Parlamentului”. Desi tot mai multe probe dovedesc ca autorii dezmatului din 7 aprilie sunt comunistii, acestia, avand in dotare toate resursele mediatice, au reusit sa-i induca unei parti a societatii contrariul. Acum Opozitiei ii este tot mai greu sa demonstreze ca popa nu a avut nicio fata… Speculand cu abilitate evenimentele din 7 aprilie, comunistii au declansat o campanie isterica, agresiva, care „bate la psihic”, acuzand Opozitia de „fascism”, „nazism” si „legionarism”, ca ar fi „platita din exterior”, ca ar avea in sanul ei „elemente criminale”, scopul ei fiind „lichidarea statului R. Moldova”. Lozinca „Sa ne aparam Patria”, lansata de comunisti, pe cat e de falsa si absurda, pe atata e si de „lipicioasa” – acolo unde ajunge, ea se prinde de inima si mintea alegatorului dezinformat si intoxicat de propaganda regimului. Acum problema e daca Opozitia va reusi, in putinul timp cat i-a mai ramas, sa convinga fostii ei votanti ca tocmai comunistii mint. Daca-i va convinge, va repeta scorul din 5 aprilie, ba chiar ar putea sa-l majoreze, daca nu – ar putea sa piarda cateva mandate. Scorul Opozitiei va depinde insa nu doar de duelul ei cu PCRM; in actuala „paradigma” electorala a mai aparut un element, unul nou, ce ar putea sa creeze probleme. Ca sa vedem despre ce e vorba, trecem la cea de-a doua tabara – tabara figurantilor.
2. Figurantii
Despre cinci dintre acestia – PNL, MAE, PPCD, PSD si ME „Alianta verde” – din start nici nu avem ce discuta, pentru ca nu vor trece pragul electoral de cinci procente. Prin urmare, ar fi ceva de discutat despre al saselea figurant – PD-ul lui Diacov, ajuns in gura… Lupu(lui). Aparitia lui Lupu in sigla cu trandafiri a „partidului lui Diacov” ne dovedeste ca partidele moldovenesti – majoritatea dintre ele – sunt de fapt niste trenuri fara locomotive, niste garnituri de vagoane stricate, trase pe o linie moarta si care pot fi puse in miscare doar de un lider-locomotiva. Astfel, la noi, succesul unui partid nu depinde de doctrina si program electoral, ci de liderul care-l „pune in miscare”. PD a luat in scrutinul din 5 aprilie ceva mai putin de trei procente. Daca acest partid ar fi mers in alegerile anticipate tot cu Diacov in frunte, nu ar fi luat mai mult. Asadar, „locomotiva” Lupu a fost „achizitionata” pentru a scoate de pe linie moarta „trenul lui Diacov”. Nimic nou – sa ne amintim de „locomotivele” care au tarat in parlament formatiunea lui Rosca.
Mai multa lume este convinsa ca aparitia lui Lupu in sigla cu trandafiri a PD este o simpla si ordinara afacere, o smecherie moldoveneasca. Mai putin conteaza (in contextul dat) cum se numeste aceasta smecherie politica – „proiectul lui Voronin” sau „proiectul rusilor”. Important e faptul ca, intr-adevar, avem de-a face cu un proiect politic indreptat nu impotriva comunistilor, ci a Opozitiei. Lupu nu a fost, nu este si nu poate fi politician de opozitie. Nu are caracter pentru asa ceva. El e tipul emblematic al oportunistului clasic, la care se mai adauga o „valoare ascunsa” cu un „parfumul” local, moldovenesc – cinismul lui Rosca si smecherismul lui Lucinschi. Lupu este fata babei din povestea lui Ion Creanga – cea care, ajungand aproape de casa, lua fusele de la fata mosneagului si alerga la mamuca sa se laude ca ea le-a tors… Asa se comporta acum si Lupu: a luat fusele de la Opozitie si se lauda in fata electoratului ca el le-a tors.
Ultimele aparitii ale lui Lupu (in texte publicitare si in videoclipuri) te lasa cu ochii in soare: Lupu adversar al comunistilor! Pidosnica lume – sa razi si sa plangi. Patru ani de zile Lupu a fost stalpul pe care s-a sprijinit Parlamentul comunist. Lumea isi aminteste cu cata obraznicie si placere sadica acest om isi batea joc de Opozitie. Ca un robot bine programat, el punea la vot orice i-ar fi cerut Voronin, fara a se gandi la interesul national. Acum, brusc, el a inceput sa aiba insomnii din cauza acestui interes si s-a avantat in campania electorala ca sa ne explice si noua ce inseamna acest interes national… Urmarindu-i cariera din 2001 pana la 3 iunie 2009 eu, ca ziarist, am inteles de la Lupu ca marele interes national al moldovenilor e sa-l voteze pe Lupu si sa-l faca apoi presedinte de tara! Asa suna in „traducere libera” sloganul lui electoral „Razboiul politic trebuie oprit!”. Un iepure las si fricos, ascuns in sigla cu trandafiri a partidului lui Diacov, vine sa ne mantuiasca si sa ne fericeasca, muscand din alegatorul Opozitiei. Un electorat matur nu i-ar da niciun vot acestui oportunist. In mod normal, „PD-ul lui Lupu” n-ar trebui sa treaca pragul de cinci la suta din, cel putin, doua motive. Primul: fiindca a parasit PCRM, adica l-a tradat, electoratul comunist n-are niciun motiv ca sa-l voteze. Al doilea – cunoscandu-i biografia comunista, electoratul Opozitiei cu atat mai mult n-are motive sa-l voteze. Asta la modul teoretic. Dar pentru ca practica bate gramatica si viata bate filmul, s-ar putea sa se intample ca in cazul flacaului ce-i cumpara bomboane fetei care se iubea patimas cu altul… Acum totul depinde de capacitatea Opozitiei de a-l developa si de a-l „anihila” pe Lupu in timpul care a mai ramas.
Opozitia „a tors” ani intregi, a cheltuit multe resurse, energii si sanatate si ar fi cu totul nedrept daca, pe ultima suta de metri, fata babei i-ar lua fusele, electoratul transformandu-l pe Lupu din figurant in actor politic. Un lucru trebuie sa se stie: daca se va intampla aceasta, atunci vina o va purta nu Opozitia, ci electoratul care va confirma, astfel, teza ca poporul are conducatorii pe care-i merita.