Actualitate

Merkel l-a îndemnat pe Putin să susţină un “dialog constructiv” dar el nu vrea să se implice în “problemele interne”

"Referitor la situaţia din Ucraina, insistăm asupra faptului că orice ingerinţă externă este inadmisibilă", a comunicat Kremlinul.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, să pledeze pentru "un dialog constructiv între opoziţie şi putere", în Ucraina.

Angela Merkel i-a dat telefon şi preşedintelui Viktor Ianukovici, îndemnându-l să continue dialogul, avertizând împotriva unor noi violenţe şi propunând ajutorul Germaniei şi al Uniunii Europene pentru depăşirea crizei din Ucraina.

Catherine Ahton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a cerut miercuri, la Kiev, încetarea "violenţelor şi a actelor de intimidare" în Ucraina, pledând pentru un "dialog real" între putere şi opoziţie. "Dialogul între putere şi opoziţie trebuie să fie un dialog real", a adăugat Ashton după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Viktor Ianukovici.

Catherine Ashton, care se va întâlni şi cu liderii opoziţiei ucrainene, a sosit marţi seară la Kiev, după summitul UE-Rusia, desfăşurat la Bruxelles. Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut liderilor europeni să evite "ingerinţele" în afacerile interne ale Ucrainei. Discuţiile continuau, miercuri, în Parlamentul Ucrainei pe tema unui plan de amnistiere a protestatarilor arestaţi în cursul manifestaţiilor opoziţiei.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost abrogate marţi.
 
Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *