Editorial

O troică pentru 25 mai

Atmosfera se datorează și păcii din Coaliția Pro-Europeană, ale cărei efecte le-am văzut odată cu liberalizarea vizelor și pe care, să sperăm, le vom vedea și în ziua semnării Acordului de Asociere.

Reținem cu toții perioada 2009-2010, când politica internă era marcată de exerciții electorale în lanț, de la parlamentare și referendumuri, până la prezidențialele mediatice. Ne gândeam atunci că nu mai suportăm campaniile publice, nu mai vrem alegeri și că în general, vrem să fim lăsați în pace. Desigur, dezideratul era și rămâne utopic, pentru că nu poți trăi într-o societate care se vrea modernă și să ignori procesele de interes public din cadrul acesteia. Iar procesele au loc tocmai pentru a le oferi cetățenilor să se exprime. Din acest punct de vedere, data de 25 mai este un moment foarte important.

Chiar dacă nu marchează desfășurarea unor alegeri parlamentare, prezidențiale, locale, sau vreun referendum, ziua de duminică ne va pune față în față cu trei evenimente majore. Mă refer, bineînțeles, la alegerile europarlamentare, la cele prezidențiale din statul vecin Ucraina și la încheierea controversatului recensământ.

La prima vedere, doar ultimul pare să aibă legătură directă cu noi. La a doua, însă, toate trei sunt cel puțin la fel de importante. Europarlamentarele vor aduce în fruntea instituțiilor europene un grup de politicieni de stânga sau de dreapta, care vor marca în mod cert viitorul nostru european. Acesta poate fi unul luminos, cu acte semnate rapid, cu sprijin mult și cu reforme interne resimțite la modul real, sau poate fi unul plin de amânări, ezitări și standarde duble. Am văzut viteza cu care au decurs lucrurile până acum, fiind la putere politicieni de dreapta. Să sperăm că lucrurile nu se vor degrada, iar socialiștii vor rămâne în semiopoziție.

De cealaltă parte a graniței, în est, prezidențialele din Ucraina vor influența și ele parcursul nostru. Miza nu este doar câștigarea alegerilor de către un președinte proeuropean, ci modul în care acesta va înțelege să ia decizii ferme, nepermițând ambiguității caracteristice societăților postsovietice să reia controlul. De aceste alegeri depinde în mare măsură tonul cu care atât Ucraina, cât și întreaga Europă i se va adresa Federației Ruse. Din acest motiv, ucrainenii care dețin și pașapoartele țării lor, dar care locuiesc în Republica Moldova, trebuie să participe la votul desfășurat la reprezentanțele diplomatice ucrainene din statul nostru. Acesta va fi un exercițiu de civism, dar și de maturitate geopolitică a ucrainenilor noștri, care vor alege între subdezvoltarea rusească și bunăstarea europeană.

În sfârșit, participarea la recensământ trebuie să fie considerată esențială pentru fiecare dintre noi. Este important să ne asigurăm că opțiunile noastre sunt luate în calcul și că ajung acolo unde trebuie să ajungă, adică la autoritățile statului. Avem acum oportunitatea să tranșăm definitiv chestiunea identității naționale, spre binele nostru și în defavoarea neprietenilor din est.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *