România aşteaptă tinerii basarabeni la studii
Contactat de TIMPUL, George Scarlat, ataşat de presă al Ambasadei României la Chişinău, a declarat că dosarele le va primi o comisie a MECTS, care se va deplasa în R. Moldova pentru a-i ajuta pe tineri să le depună la faţa locului, pentru a nu se deplasa în România. „Noi, ambasada, nu facem decât să le punem la dispoziţie spaţiile noastre – secţiile consulare ale Ambasadei României de la Chişinău (str. Vlaicu Pârcălab, 39 şi Grigore Ureche, 2), precum şi la sediile consulatelor generale de la Bălţi (str. Sf. Nicolae, 51) şi Cahul (str. B. P. Hasdeu, 11).
„Comisia e itinerantă. Va fi pe 21-23 iulie la Cahul, 24-29 iulie la Chişinău şi pe 30-31 iulie la Bălţi”, ne-a spus George Scarlat. Potrivit lui, termenul ar putea fi prelungit dacă nu vor reuşi să depună dosarele toţi doritorii. La rândul său, Radu Ciobotea, ataşat de presă al secţiei consulare Bălţi, ne-a spus că actualmente se caută un spaţiu pentru activitatea comisiei. Mai curând, a precizat el, acesta se va afla la Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo”. George Ungureanu, ataşat de presă al secţiei consulare Cahul, ne-a declarat ieri că pregătirile pentru depunerea dosarelor sunt în toi.
Absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat din România şi absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat din R. Moldova (cu studii parţiale de liceu în România – minimum doi ani de studii) se înscriu direct la universităţile din România, care organizează concurs de admitere, pe locurile repartizate de MECTS, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Mai multe detalii despre metodologia de admitere puteţi afla pe site-ul Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului din România: www.edu.ro.
Ce documente trebuie să conţină dosarul de înscriere?
Răspunsul la această întrebare îl găsim în „Metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română din R. Moldova”, elaborată de Ministerul Educaţiei de la Bucureşti. Reproducem două tabele, cu specificarea actelor necesare pentru admiterea, atât la licee, cât şi la universităţile din România.
Vedeţi Tabelul nr. 1
Vedeţi Tabelul nr. 2
NOTĂ:
1. Prezentarea de date false atrage după sine anularea concursului pentru candidaţii respectivi.
2. Dosarele de înscriere incomplete nu se vor lua în considerare.
3. Pentru Concursul Naţional de Rezidenţiat, Ministerul Sănătăţii poate solicita documente specifice suplimentare.
4. Dosarele de înscriere pentru studii de masterat, rezidenţiat sau doctorat se depun direct la unităţile organizatoare de studii de masterat, rezidenţiat sau doctorat, care pot solicita şi alte documente specifice suplimentar celor prevăzute la Art.5 (B) Tabelul nr.2.
5. În cererea de înscriere pentru ciclul I – studii de licenţă, candidaţii vor opta pentru un (1) domeniu fundamental de studii de licenţă şi maximum trei (3) instituţii de învăţământ superior, cu precizarea specializării la care doresc să studieze, în ordinea preferinţelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!